• Πολιτική

    Γιοχάνες Χαν: Λύση εντός δύο εβδομάδων για την ονομασία των Σκοπίων

    • NewsRoom


    Γρήγορη λύση για την ονομασία των Σκοπίων προβλέπει ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χάν. Ο επίτροπος μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το επίμαχο θέμα και δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

    Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ «έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια. Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Η δήλωση αυτή έρχεται σε  αντίθεση με τα όσα έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες ήτοι τις σοβαρές αντιθέσεις που υπάρχουν για τη μη αναθεώρηση του Συντάγματος, που αρνείται η σκοπιανή κυβέρνηση αλλά και τις αλυτρωτικές αναφορές και την μακεδονική παράδοση και πολιτισμό.

    Υπενθυμίζεται δε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στη Βιέννη το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του από την πλευρά της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση αυτή θα είναι μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί μια μίνιμουμ προσέγγιση, στο πλαίσιο βεβαίως των νέων δεδομένων όπως τα περιέγραψε ο κ. Χαν.

    Ο Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε και στην Τουρκία: «Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να αναστρέψει αυτή την αρνητική πορεία επειγόντως και κάναμε μια πολύ σαφή σύσταση προς τον σκοπό αυτό στην έκθεση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μοσκοβισί: Δεν είμαστε σε φάση οριστικοποίησης των αποφάσεων για το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ουάσιγκτον για διμερείς συζητήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Ακυρώσαμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ – Το ν/σ αφορά αποκλειστικά τους λιγνίτες

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ