• Πολιτική

    Γιαβούζ: Ξεκίνησε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Η Άγκυρα, μέσω του φιλικού προς τον Ερντογάν Τύπου, μεταδίδει ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στα Κατεχόμενα. Η εφημερίδα τονίζει ότι με την επίσκεψή του, ο ΥΠΕΝ της Τουρκίας -που προ ημερών δήλωσε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας- θέλει να στείλει μήνυμα σε όλη την περιοχή ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με το SigmaLive, η Sabah αναφέρει ότι το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «θα παραμείνει στην περιοχή (σ.σ. ανοιχτά της Καρπασίας) για τρεις εβδομάδες. Αντίστοιχα, το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου» υπογραμμίζει η Sabah και προσθέτει:

    «Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5.000 μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Μπαρμπαρός».

    Υπενθυμίζεται ότι τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται υπό την επίβλεψη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και επιβλέπονται από αέρος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επί 24ώρου βάσεως.

    Η Sabah, καταλήγοντας, αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στις 18-20 Νοεμβρίου θα βρεθεί στη Νίκαια της Γαλλίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνουν νέοι από τις χώρες της Μεσογείου, όπου θα εξηγήσει κι εκεί την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για την ανατολική Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ