ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημέρωσαν τους υπουργούς της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες σχετικά με την αυξημένη προκλητικότητα και προπαγάνδα που χρησιμοποιεί η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας.
Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση των ανθρώπων για πολιτικούς λόγους με ενορχήστρωση από Τουρκία» Όπως τόνισε, η Ελλάδα απάντησε άμεσα και προχώρησε στην αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, ενώ ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα.
Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμη πρόκειται για τα εξωτερικά σύνολα της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στην πολιτική στήριξη της ΕΕ και την αποτελεσματική αλληλεγγύη των κρατών-μελών της».
Χρυσοχοΐδης: «Πίσω από τα σύνορα περιμένουν 15.000 μετανάστες»
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «μετά τις πρώτες επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι καμία παράνομη είσοδο δε θα επιτραπεί». Επισήμανε, δε, ότι υπήρξαν προσπάθειες «έντονες και άγριες» «να σπάσουν το φράκτη 13 χιλιομέτρων στα σύνορα», αλλά και «να επιτεθούν σε αστυνομικούς και στρατιώτες».
«Όλα αυτά έχουν λάβει χώρα μπροστά στα μάτια των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας που έδωσαν στους μετανάστες ακόμη και δακρυγόνα για να τα πετάξουν στις ελληνικές αρχές», συμπλήρωσε. «Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά πίσω από τα σύνορα, υπάρχουν 10-15.000 μετανάστες που περιμένουν για μια παράνομη είσοδο. Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει χωρίς νόμιμα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να μπει στη χώρα θα κρατείται. Η Ελλάδα όπως και η ΕΕ θέλει ασφαλή σύνορα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα έχουμε», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Κουμουτσάκος: «Η Τουρκία κάνει εργαλειοποίηση απελπισμένων»
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αυθόρμητη κίνηση μεταναστών. Είναι εργαλειοποίηση απελπισμένων, απειλώντας την ΕΕ». Σημείωσε δε ότι “από τον περασμένο Ιούλιο, μόλις είχαμε αναλάβει, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα περισσότερο από 6 μήνες».
Όπως υποστήριξε και «άλλες δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου έχουν επαναληφθεί από διάφορα επίπεδα της Τουρκίας», ενώ πρόσθεσε πως «αυτού του είδους τα σχόλια είναι ανοιχτή πρόσκληση για τους λαθρομεταφορείς και τους μετανάστες να πάνε κοντά στα σύνορα. Σαν πρόσκληση είναι απόδειξη ξεκάθαρη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές». Χαρακτήρισε δε αυτή την πολιτική ως αντιπαραγωγική καθώς «αν χρησιμοποιείς αυτές τις απειλές για περαιτέρω χρηματοδότηση, δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη δεν απειλούμαστε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπιλ Γκέιτς: Ήμουν ανόητος που πέρασα χρόνο με τον Έπσταϊν, μετανιώνω που τον γνώρισα
- Θεοδωρικάκος: Η AI εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας
- Η ΤΕΝ, του Νίκου Τσάκου, παρήγγειλε τέσσερα νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG αξίας 1 δισ. δολαρίων – Ναυπηγεί άλλα 20 πλοία
- Ρωσία: «Η Μόσχα θα ενεργήσει με υπευθυνότητα μετά την εκπνοή της συνθήκης New START»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.