• Πολιτική

    Γαλλία: Θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία – «Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς»

    • NewsRoom
    Κλεμάν Μπον

    Κλεμάν Μπον


    Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ θα συνηγορήσει η  Γαλλία, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της Άγκυρας, ειδικά μετά τις αυξανόμενες λεκτικές επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν και την προσπάθεια του να ξεσηκώσει τους μουσουλμάνους εντός και εκτός Ευρώπης εναντίον της Δύσης.

    Η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, ανέφερε ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας. «Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε  ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

    «Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (…) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

    «Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε ο Μπον.



    ΣΧΟΛΙΑ