ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμμετέχοντας σε μια «στιγμή περισυλλογής» ανήμερα της επετείου, που από το 2019 έχει κηρυχθεί Εθνική Ημέρα Μνήμης των σφαγών του 1915.
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Πλατεία του Καναδά και στάθηκε μπροστά στο μνημείο της γενοκτονίας που αναγέρθηκε το 2003, μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, την πρέσβειρα της Αρμενίας Χασμίκ Τολμαγιάν και τους συμπροέδρους του Συντονιστικού Συμβουλίου των αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας, Αρά Τορανιάν και Μουράντ Παπαζιάν.
Εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ακολουθώντας το παράδειγμα περίπου άλλων τριάντα χωρών σε όλον τον κόσμο.
Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι η 24η Απριλίου θα τιμάται ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας, την οποία αναγνώρισε η Γαλλία πριν από 20 χρόνια, στις 29 Ιανουαρίου 2001. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο πρόεδρος συμμετέχει στους επίσημους εορτασμούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1,2-1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που τότε ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για Γενοκτονία των Αρμενίων: Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού
Reuters: Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Ποια deals έρχονται μέχρι το τέλος του 2025
- Βουτιά για τον χρυσό, κόπωση στη Wall Street- Πώς θα κλείσει το έτος σύμφωνα με τους αναλυτές
- Το φάντασμα της Lehman Brothers πλανάται πάνω από τις αγορές
- Αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο: Ας κρατήσουν οι χοροί, ο «Νιόνιος» χορεύει βαρύ ζεϊμπέκικο
