• Πολιτική

    Φίλης: Να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τρίτη δόση

    • NewsRoom
    Φίλης: Να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τρίτη δόση

    Νίκος Φίλης


    Να παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους, σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης επισημαίνοντας ένα πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα.

    Η πρόταση έχει ενδιαφέρον και γιατί έρχεται σε αντίθεση με την κουλτούρα κατά των περιορισμών, αν όχι και κατά των εμβολίων, που αφέθηκε να κυριαρχήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Φίλης κάλεσε σε μια «πανστρατιά για την 3η δόση», επισημαίνοντας μια σειρά από προβληματικά στοιχεία, όχι μόνο για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά ιδίως για τη μειωμένη προσέλευση των πολιτών στην αναμνηστική δόση. Τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά» –προφανώς αναφερόμενος σε κάποιους κομματικούς του συντρόφους που το κάνουν κατά σύστημα– ζήτησε να παύσει η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους, σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

    Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για μια μάζα «ανεμβολίαστων – εμβολιασμένων», οι οποίοι είναι όσοι εμβολιάστηκαν μεν πλήρως την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά διστάζουν ή αποφεύγουν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική, με συνέπεια να έχουν μειωμένη ανοσία.

     Φυσικά, ο κ. Φίλης δεν απέφυγε να ασκήσει και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία κατά την άποψή του, «για μια ακόμη φορά έχει πιαστεί στον ύπνο της ανεμελιάς και της επικοινωνιακής διαχείρισης».

    Στο κείμενό του σημείωσε: «Την εξέλιξη των εμβολιασμών την παρακολουθώ ανήσυχος. Σύμφωνα με το European Centre for Disease Prevention and Control η Ελλάδα βρίσκεται στο 70% στους ενήλικες 18+, έναντι 80 ως 92% (!) στις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, βόρεια και δυτικά. Μια πολύ κρίσιμη διαφορά στην επίτευξη συλλογικής ανοσίας. Αλλά πόσο έχουμε αποτύχει στο μέτωπο του εμβολιασμού, έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη», ανέφερε, για να προσθέσει:

    «Αντίθετα, δεν διαπιστώνω να απασχολεί κυβέρνηση και ΜΜΕ πόσο πίσω έχουμε μείνει -ιδιαιτέρως- στην 3η δόση. Σκαλίζοντας λίγο τα ημερήσια νούμερα εμβολιασμών και τα ανάλογα τον Απρίλιο, όταν δηλαδή υλοποιούνταν με σχετική ορμή ο αρχικός εμβολιασμός, βλέπω ένα ημερήσιο έλλειμμα που ξεπερνά τα 20.000 άτομα (600.000 τον μήνα). Συγκεκριμένα, έναντι 950.000 πολιτών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τις 30 Απριλίου και θα έπρεπε εντός του Οκτωβρίου να λάβουν την «αναμνηστική» δόση, μόλις 350.000 άτομα φαίνεται να το έπραξαν. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιστροφής της κατάστασης, το έλλειμμα αυτό καθημερινά θα μεγαλώνει».

    Διαβάστε επίσης

    Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης αρνείται ξανά την ελάχιστη συναίνεση για την πανδημία

    Ανδρουλάκης: Προτείνει 2+1 debate των υποψηφίων για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ

    Παπανδρέου: Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα αν δεν έφευγε η Φώφη Γεννηματά



    ΣΧΟΛΙΑ