• Πολιτική

    Φαγοπότι στο Δημόσιο made in ΣΥΡΙΖΑ: Σε τσέπες ημετέρων τα λεφτά για τους ανέργους

    Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας


    Η κόντρα μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Δήμητρας Χαλικιά ήταν αρκετή για να φέρει στο φως την απίστευτη κατασπατάληση κονδυλίων, που προορίζονταν για τους ανέργους και εξυπηρετήσεις ημετέρων με απευθείας αναθέσεις έργων.

    rania-antonopoulou maximou

    Οι καταγγελίες της κ. Χαλικιά σε βάρος της πολιτικής της προϊσταμένης αφορούν τα περιβόητα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας για την απασχόληση ανέργων τα οποία αποκήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας κ. Χαλικιά
    η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας κ. Χαλικιά

    Σε επιστολή της προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον γ.γ. του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, η κ. Χαλικιά στηλιτεύει τις κάκιστες -όπως αναφέρει- επιλογές διαχείρισης δημοσίου χρήματος που επιχειρεί η κ. Αντωνοπούλου, «κυρίως με “αυτεπιστασίες” (δηλαδή απευθείας αναθέσεις σε κοινωνικούς εταίρους πολλών χιλιάδων ευρώ, πρακτική στην οποία διέπρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και έχει στιγματιστεί) ή άλλες πρακτικές που πριμοδοτούν τα μεγάλα ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνησή μας έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι πρόκειται να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά».

    Κορυφαίο παράδειγμα της πρακτικής αυτής της αναπληρώτριας υπουργού, σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου, «είναι το “περίφημο” 29-64 (πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας) και τις επιλογές που η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε να έχουμε μέσα, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ΚΕΚ (υπάρχουν διαμαρτυρίες, επιστολές και τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση της πρόσκλησης που επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα».

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια για την Καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην ημερίδα ενημέρωσης για την Κοινωνική Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», της Helexpo ΔΕΘ. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Στην καταγγελία της η κ. Χαλικιά μιλά επίσης για «άναρχη εξειδίκευση του προγράμματος απασχόλησης ΕΣΠΑ 2014-2020, κάτω από τις κατευθύνσεις της εν λόγω υπουργού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα από συγχρηματοδοτούμενους πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες καταπολέμησης της ανεργίας σε Αττική και Νότιο Αιγαίο».

    Την έκρηξη στις σχέσεις των δυο κυριών, προκάλεσε η δημόσια πρόσκληση μέσω του ΟΑΕΔ για τις 6.339 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας και τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν όταν το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε στην αναστολή της προκειμένου να αλλάξουν συγκεκριμένα κριτήρια.

    Η αναστολή στην υποβολή των αιτήσεων έγινε με την αιτιολογία ότι είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας. Μάλιστα, την αντίθεσή της είχε εκφράσει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για τη διατύπωση και τους όρους της πρόσκλησης. Το δελτίο Τύπου για την αναστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του υπουργείου στις 10 Οκτωβρίου, όμως, λίγες ώρες αργότερα «εξαφανίστηκε».

    Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η κυρία Χαλικιά καταγγέλλει ότι η πολιτική της προϊσταμένη καταλογίζει σε εκείνη παρέμβαση, ώστε το ΑΣΕΠ να μπλοκάρει την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου και τίτλο «Δελτίο Τύπου-φάντασμα του υπουργείου Εργασίας για τα κοινωφελή προγράμματα» ζητώντας την κατάθεση όλων των εγγράφων για το ζήτημα.

    Η γενική γραμματέας Δήμητρα Χαλικιά με την επιστολή της προς το Μαξίμου καταγγέλλει ότι η υπουργός, όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας στο περιεχόμενο πρόσκλησης για την πρόσληψη ανέργων σε 34 δήμους, κατηγόρησε εκείνη ότι «ζήτησε από το ΑΣΕΠ να βγάλει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη πρόσκληση».

    Η κυρία Χαλικιά καταλογίζει ιδιοτέλεια στην κυρία Αντωνοπούλου και υποστηρίζει ότι η αναπληρώτρια υπουργός «κινείται στο πλαίσιο της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος μου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

     



    ΣΧΟΛΙΑ