• Πολιτική

    Οι Ευρωπαίοι πείστηκαν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κλείνει η εκταμίευση της δόσης

    • NewsRoom
    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Την σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων δανειστών για την εκταμίευση της δόσης φαίνεται πως πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το EuroWorking Group φέρεται να πήρε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούσε για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

    Το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί, στο πλαίσιο των εργασιών του Euroworking Group. Σχετικά με τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση κρίνεται σε γενικές γραμμές θετική.

    Ειδικότερα, για το Ελληνικό, σημείωναν ότι υπάρχει ικανοποίηση, μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επένδυση στο Ελληνικό.

    Θετικοί σε γενικές γραμμές εμφανίζονται και για το τελευταίο προαπαιτούμενο που μπλόκαρε τη δόση, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επέκτασή τους σε όλη τη χώρα. Καθώς φαίνεται, οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά στα τεχνικά κλιμάκια, θεωρήθηκαν επαρκείς, κι έτσι η Κομισιόν θα εισηγηθεί στο EuroWorking Group την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

    Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και ότι ουσιαστικά η διαδικασία περνάει στην κουβέντα για τα 88 προαπαιτούμενα της τετάρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

    Πάντως η δόση δεν αναμένεται πριν τα μέσα Μαρτίου, καθώς εκκρεμεί η θετική ψήφος της Γερμανικής Βουλής, η οποία όμως λόγω της πολιτικής κρίσης δεν θα είναι σε θέση να συνεδριάσει πριν τις 14 Μαρτίου.



    ΣΧΟΛΙΑ