• Πολιτική

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Στις αρχές Απριλίου η απόφαση για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

    • NewsRoom
    λέμβος με μετανάστες στη Λέσβο

    (φωτογραφία αρχείου)


    Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει στις 2 Απριλίου για το αν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση λόγω έλλειψης αλληλεγγύης. Αυτό ανακοίνωσε το δικαστήριο σήμερα μέσω Twitter.

    Για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει το 2015 με δύο αποφάσεις τους την κατανομή στις χώρες της Ε.Ε. έως και 160.000 αιτούντων άσυλο. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν όπως προβλεπόταν – παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τη νομιμότητα της απόφασης με μεταγενέστερη απόφασή του. Κατά των χωρών αυτών στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου (υποθέσεις C-715/17, C-718/17 και C-719/17).

    Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, μια εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Οι επιφυλάξεις τους θεωρήθηκαν αβάσιμες, διότι θα μπορούσαν άνευ ετέρου να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών. Οι δικαστές του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου συνήθως ακολουθούν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, όχι όμως πάντα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ