• Πολιτική

    Ευάγγελος Αποστολάκης (Delphi Forum): Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Τραμπ με τον Ερντογάν έχουν προσωπική ατζέντα


    “Οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ο Ερντογάν μπορεί να το βλέπει σαν ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το σύμφωνο με τη Λιβύη αλλά ενδεχομένως και να συνεχίσει δημιουργώντας και άλλες γκρίζες ζώνες” είπε σήμερα μιλώντας στο Delphi Forum ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

    Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι πλέον το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι σήμερα η προτεραιότητα αλλά και ότι ο Ερντογάν αν και κατά καιρούς φαίνεται έτσι, δεν είναι απομονωμένος.

    “Η Τουρκία σήμερα, παρότι επιδιώκει να προσεγγίσει  την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Προσφέρει και στους δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το πέρασμα του East Med από την Τουρκία ή μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση στην Αίγυπτο.

    Οι σχέσεις μας με τις δύο χώρες αυτές πρέπει να ενδυναμωθούν γιατί είναι θέμα χρόνου να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για να συμφωνήσουμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθούν. Το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι σήμερα η προτεραιότητα νούμερο 1 και είναι ευτυχές που ολοκληρώσαμε τη διαδικασία με την Ιταλία”.

    Για τον Τραμπ

    “Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Τραμπ με τον Ερντογάν έχουν προσωπική ατζέντα”, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και σημείωσε ότι παρά την κοινή γνώμη στην Αμερική που προσπαθεί να επιβάλει  πιέσεις, ο Τραμπ δίνει περιθώρια στον Ερντογάν να κινείται.

    “Τώρα το αν η Τουρκία θα προσπαθήσει να κάνει κάποιο επεισόδιο μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές,  πρέπει να το εξετάσουμε και σχετίζεται με το τί εκτιμά η Τουρκία, ότι θα βρει μπροστά της, αν το κάνει.

    “Οι δηλώσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς και πρέπει να πείσουμε  όλο τον κόσμο ότι δεν είναι μόνο δηλώσεις και να βρεθούν οι λύσεις στην κατεύθυνση μιας στρατηγικής.

    Ο καθορισμός και η συμφωνία των θαλασσίων συνόρων με τους γείτονές μας δημιουργεί ένα δεδικασμένο και μια προοπτική για να βρεθούν λύσεις.

    Και δημιουργεί και μια πίεση της Τουρκία, που πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει το δικό της το δίκιο αλλά υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί κανείς να αρνείται ότι έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη, ούτε να λέει ότι δεν έχει η Ελλάδα δικαίωμα να την ορίσει.

    Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει στα θέματα της στρατηγικής και των εξωτερικών σχέσεων μια ομοφωνία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας  ώστε οι επιλογές να στηρίζονται και να ακολουθούνται από όλες τις κυβερνήσεις. Η συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών είναι επιβεβλημένη όπως και η συγκρότηση ομάδας Ειδικών για να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο.

    Πρέπει να συνεχίσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ, να τοποθετήσουμε την Ευρώπη σε όλα αυτά τα θέματα, να κλείσουμε τις συμφωνίες που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και να μην χάνουμε καιρό και να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Οι ισχυρές ένοπλες είναι η εγγύηση της ασφάλειας της Ελλάδας και η εγγύηση ότι η Ελλάδα μπορεί να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και μπορούμε να κουβεντιάζουμε ως ίσος προς ίσον χωρίς να μπαίνουμε σε φοβικά σύνδρομα”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ