• Πολιτική

    Εύα Καϊλή: Το παρασκήνιο της αποφυλάκισης – Γιατί θα διαμένει ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι

    • NewsRoom
    Καϊλή

    Εύα Καϊλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Εκτός φυλακής το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα θα βρίσκεται η Εύα Καϊλή, με απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

    Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, η πρώην Ευρωβουλευτής θα επιστρέψει στο σπίτι της είτε τη Μεγάλη Παρασκευή είτε το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» παρακολούθησης.

    Η πρώτη αντίδραση της Εύας Καϊλή

    Ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αποκάλυψε ότι η κ. Καϊλή συγκινήθηκε στο άκουσμα της είδησης της αποφυλάκισής της και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε είναι πως θα δει ξανά το παιδί της εκτός φυλακών.

    «”Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;” Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρωβουλευτής «δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους».

    Ήταν η πρώτη φορά που την άκουσε χαρούμενη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο MEGA, προσθέτοντας πως όνειρο της Εύας Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια.

    «Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Politico: Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate

    Παράλληλα, το Politico κάνει λόγο για νέο κεφάλαιο που ξεκινά στην υπόθεση Qatargate με την αποφυλάκιση της κ. Καϊλή. Ερωτήματα, όμως, προκαλεί η στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορούμενη παρέμενε για τέσσερις μήνες κρατούμενη στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες, κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς.

    Γιατί αποφυλακίζεται τώρα

    Επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, το MEGA μεταδίδει ότι το χρονικό σημείο της απόφασης οφείλεται στο ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης των στοιχείων, μετά τα όσα κατέθεσε ο φερόμενος «εγκέφαλος» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι.

    Τα όσα είπε φαίνεται πως «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές. Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει και την αθώωση της. Ωστόσο, η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

    Οι Βέλγοι δικαστές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την Ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».

    Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

    «Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι», αναφέρει το έγγραφο.

    Σε ξεχωριστό διαμέρισμα από τον σύζυγό της η Εύα Καϊλή

    Η Εύα Καϊλή επέλεξε να μείνει μόνη της μαζί με την κόρη της, σε ξεχωριστό διαμέρισμα από τον πρώην σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Πρόκειται για το ίδιο οίκημα, το οποίο, όμως διαθέτει δύο ξεχωριστούς χώρους.

    Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Υπάρχουν δύο χώροι. Στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο».

    Αναφορικά με την επικοινωνία τους, αυτή θα γίνεται τηλεφωνικά και μόνο, ενώ οι μεταξύ τους τηλεφωνικές κλήσεις θα καταγράφονται, καθώς και ο κ. Τζιόρτζι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    «Ήταν επιθυμία δική μας να είναι χωριστά» ξεκαθάρισε ο συνήγορος της κ. Καϊλή, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που θέλει να κρατήσει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στη νέα φάση της ζωής της.

    Μέλημά της κατά τον συνήγορό της αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς της, παρ’ όλο που υπάρχουν ακόμη αρκετά μέτρα να διανυθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Καϊλή: Σε ξεχωριστό σπίτι από τον Τζόρτζι μαζί με το παιδί της



    ΣΧΟΛΙΑ