• Πολιτική

    Ξεκίνησε το Eurogroup: Αισιόδοξοι για λύση οι Ευρωπαίοι, για «ιστορική ημέρα» μίλησε ο Π. Μοσκοβισί

    Μοσκοβισί

    Πιέρ Μοσκοβισί


    Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να θυμόμαστε τις τόσες πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδέψαμε για να διορθώσουμε την κατάσταση που ήταν απειλή για την επιβίωση του ευρώ», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπός.

    Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια. «Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι πλέον έχουμε αφήσει την κρίση της ευρωζώνης πίσω μας», τόνισε.

    «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε τη λύση σήμερα. Είναι το καθήκον μας. Ως Επίτροπος θα εξηγήσω τα prior action που ολοκλήρωσε η Ελλάδα. Είναι θέμα των εταίρων της Ελλάδας να αναλάβουν την δική τους ευθύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε σήμερα και η 21 Ιουνίου θα είναι σημαντική ημέρα για όλους μας», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί.

    Αναφορικά με το θέμα του χρέους επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο πακέτο που θα πείθει τις αγορές. Πάντως, τόνισε πως «το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο από όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι».

    Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μιλάμε για κούρεμα του χρέους, αλλά για ελάφρυνση. «Δεν μιλάμε για κούρεμα εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η ελάφρυνση του φορτίου χρέους για την Ελλάδα, και για αυτό πρέπει να έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρων. Είμαι σίγουρος ότι θα το βρούμε», ανέφερε.

    «Ξέρουμε τις παραμέτρους, θα καλύψουμε τα κριτήρια και θα βρούμε λύση τις επόμενες στιγμές, ώρες, λεπτά».

    Αισιοδοξία από Λεμέρ και Σολτς

    Αισιοδοξία φαίνεται πως επικρατεί και μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, όπως επισημάνθηκε και στις δηλώσει του Γερμανού Όλαφ Σολτς και του Γάλλου ομολόγου του Μπρούνο Λεμέρ.

    «Για την Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έκανε τη δουλειά της και πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ.

    «Είναι πραγματικά πιθανό να έχουμε σήμερα λύση ώστε να οργανώσουμε τον χρόνο μετά το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να στέκεται στα πόδια της», ανέφερε από την πλευρά του ο Ολ. Σολτς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήμερα θα φανούν τα αποτελέσματα του παζαριού: Κρίσιμο Eurogroup για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόμνημα-σοκ για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα: «Καρότο και μαστίγιο» σε πλήρη λειτουργία από τους πιστωτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Economics: Τα μέτρα ελάφρυνσης των Ευρωπαίων απλά μεταθέτουν το ελληνικό πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ