• Πολιτική

    Εθνικός διχασμός από την απόφαση Τραμπ να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το τείχος του Μεξικού

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας αιφνιδιαστικά το σχέδιο του Προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Αν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ, θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται για να υψώσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    «Ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, θα προβεί και σε άλλες ενέργειες – όπως η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα – για να διασφαλίσει το τέλος της κρίσης εθνικής ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η Σάντερς, συμπληρώνοντας ότι «ο πρόεδρος για ακόμη μια φορά τηρεί την υπόσχεσή του να χτιστεί ένα τείχος, να προστατευτούν τα σύνορα και να θωρακίσουμε τη σπουδαία χώρα μας».

    Αμέσως μετά τη ανακοίνωση της Σάντερς, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που υπογραφεί εκτελεστικό διάταγμα για την κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, ενδέχεται να προβεί σε νομικές ενέργειες για να το αποτρέψει. Τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές ανάλογα με τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

    «Ίσως, αυτό είναι μια επιλογή… Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε κατάλληλα σε αυτό», δήλωσε η Πελόζι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση στα αμερικανικά σύνορα έκτακτη ανάγκη.

    Τις προθέσεις του Τραμπ να υπογράψει το σχέδιο νόμου επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Ο Μακόνελ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος του εκμυστηρεύτηκε πως «είναι έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο νόμου. Επίσης, την ίδια στιγμή, θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης».

    Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στην κίνηση αυτή, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωνε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ θλιβερό».

    Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργήσει η δικομματική συμφωνία, σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, έργο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραμπ: Αισιόδοξος για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων και τα κόλπα για να αποφύγει τη φυλακή



    ΣΧΟΛΙΑ