• Πολιτική

  Παρουσιάστηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: 779 δράσεις που αφορούν 46 χώρες

  • NewsRoom
  O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


  Το νέο Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσίασε το πρωί της Τρίτης (25/4) το υπουργείο Εξωτερικών.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανακεφαλαίωση όλων των προσπαθειών, που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο για την προέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας και των επιχειρήσεών της.

  Το Στρατηγικό Σχέδιο του 2023 περιλαμβάνει συνολικά 779 δράσεις που αφορούν 46 χώρες – στόχους, ενώ το 2022 περιλάμβανε 670 δράσεις.

  Τα αποτελέσματα της συστηματικής και στοχευμένης προώθησης των οικονομικών στόχων της χώρας όσον αφορά τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων κατά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία, παρουσίασε ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίαση του ΕΣΣΕ για το 2023.

  Ο κ Υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, πανδημίας, ανθρωπιστικών κρίσεων και οικονομικής περιδίνησης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να προωθήσει μια αναπτυξιακή και εξωστρεφή ατζέντα για τη χώρα.

  Αναφερόμενος στη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής θέσης της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ο κ. Φραγκογιάννης παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα για τις δράσεις της Οικονομικής Διπλωματίας. Ενδεικτικά, ο κ Υφυπουργός αναφέρθηκε στις 8 Μεικτές Διυπουργικές που επανενεργοποιήθηκαν, τις 47 διμερείς οικονομικές και εμπορικές Συμφωνίες και τα 91 Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας, τα περίπου 24.500 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που διεκπεραιώθηκαν και τους 172 οδηγούς επιχειρείν που συντάχθηκαν, τις 96 επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώθηκαν και τις 327 συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, αλλά και τις 45 στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ Φραγκογιάννης, μόνο το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα €100 δισ. και οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα €7,22 δισ.

  Κλείνοντας, ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την αμέριστη στήριξη των προσπαθειών της Οικονομικής Διπλωματίας καθώς και όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας, των Πρεσβειών και Γραφείων Ο.Ε.Υ του Υπουργείου Εξωτερικών σε ολόκληρο τον κόσμο για την αφοσίωση και επαγγελματισμό τους και τους ευχήθηκε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023.

  Από την πλευρά της, η αρμόδια για την κατάρτισή του 3ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ “Enterprise Greece”, κα Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου,  επεσήμανε ότι το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ένας ζωντανός και δυναμικά εξελισσόμενος οργανισμός, που βασίζεται στο τρίπτυχο ΣΥΝ-ΕΧΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΠΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ. Συνέχεια, γιατί το Σχέδιο Εξωστρέφειας έχει αποκτήσει ετήσια και συστηματική βάση και αυτό έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στη συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου. Συνέπεια, γιατί επιβεβαιώνει τη δέσμευση όλων μας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών που υιοθετούνται στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας. Τέλος, συνέργεια, γιατί η εκπόνησή του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

  Η κα. Λοΐζου σημείωσε ότι «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης της Οικονομικής Διπλωματίας, με τις 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους, εντάσσεται στο συνολικό όραμά μας για τη χώρα. 779 δράσεις που αναλύονται ως προς τους τομείς προτεραιότητας σε 355 δράσεις στην ενίσχυση των εξαγωγών, 88 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, 43 στις πολυμερείς σχέσεις και 30 την αναπτυξιακή συνεργασία. Ακόμα, 42 δράσεις προσανατολίζονται στην προσέλκυση επενδύσεων, 12 αφορούν τεχνικά έργα/περιβάλλον, 79 την ενέργεια, 40 την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, 17 τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και τέλος 44 δράσεις αφορούν τον τουρισμό. Τέλος, έχουν σχεδιαστεί 34 δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες 56 που είναι οριζόντιες δράσεις.

  Ολοκληρώνοντας, η κα Λοΐζου  τόνισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Οικονομική Διπλωματία, μιας Εθνικής Στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας/δεκαετίας, που θα εξασφαλίσει τον έγκαιρο προγραμματισμό δράσεων, τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, τη συνεχή και σταθερή παρουσία στις αγορές ενδιαφέροντος, καθώς και τη διατήρηση της προνομιακής σχέσης/θέσης που ήδη έχουμε σε αυτές, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων του ΥΠΕΞ.

  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της σύγχρονης διπλωματίας, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία και καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική άσκησή της είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

  «Στόχος είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

  Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση:

  Διαβάστε επίσης:

  Μητσοτάκης από Θήβα: Οι εξαγγελίες Τσίπρα δείχνουν τον βαθμό της υποκρισίας του  ΣΧΟΛΙΑ