• Πολιτική

    Έσπασαν τον πάγο Μητσοτάκης-Ερντογάν- Τα μηνύματα είναι θετικά, θα φανεί το επόμενο εξάμηνο αν είναι πραγματικότητα

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέα στον Βόσπορο


    Έσπασαν τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι, στο φόντο του νέου ψυχρού πολέμου Δύσης και Ανατολής, ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

    Χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι χειροπιαστό από αυτή τη συνάντηση -την τέταρτη των δύο ηγετών τα τελευταία περίπου 3 χρόνια- εντούτοις είναι σαφές ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θέλησαν να εμφυσήσουν ένα διαφορετικό κλίμα για την από εδώ και στο εξής πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ανακοινωθέν της Τουρκικής προεδρίας περιείχε πανομοιότυπες εκφράσεις που απέδιδαν ένα πολύ καλό κλίμα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είχε υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

    Πολύ δε περισσότερο που η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ουδεμία σχέση είχε με την ρητορική που μας έχει συνηθίσει η Άγκυρα.

    Η τουρκική πλευρά μίλησε για πρόοδο και βελτίωση των διμερών σχέσεων ενώ και ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ανέφερε με τη σειρά του ότι μαζί με τον κ. Ερντογάν έβαλαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν οι δύο πλευρές είναι σαφές:

    Συζήτησαν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και εστίασαν σε αυτά που τους ενώνουν κι όχι σε αυτά που τους χωρίζουν

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα διμερή κυρίως ζητήματα όπου οι διαφωνίες είναι δεδομένες και μεγάλες, κάθε πλευρά είπε τις θέσεις της.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν παρέλειψε να τονίσει «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

    »Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

    Τα ΜΟΕ του Απριλίου και το Ανώτατο Συμβούλιο το φθινόπωρο

    Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη ουσιαστικά έγινε επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης με αιχμή τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια στα ενεργειακά.

    Όπως φαίνεται οι δύο πλευρές κινούνται ως προς αυτά σε μια πορεία σύγκλισης, τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να εκπέμψουν. Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θέλησαν δημοσίως να αναφερθούν στις διαφωνίες τους για τα διμερή ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, αντίθετα θέλησαν να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα για συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικά κλπ θέματα με την προσδοκία αυτή η ατζέντα να συμπαρασύρει στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης και τα ανοιχτά εθνικά θέματα που κατά καιρούς ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Μάλιστα στους επιδιωκόμενους στόχους είναι να αναπτυχθεί το διμερές εμπόριο στα επίπεδα των 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

    Καθώς φαίνεται επίσης συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα βημάτων προς την κατεύθυνση αυτή. Τον Απρίλη συμφωνήθηκε να γίνει στην Άγκυρα μια ελληνοτουρκική συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από εκεί και πέρα στο βαθμό που θα υπάρξει ένα ακόμα «ήσυχο καλοκαίρι», να συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

    Το βέβαιο είναι πάντως ότι στην Αθήνα αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ενώ και από την πλευρά της αντιπολίτευσης φαίνεται να υπάρχει μια επί της ουσίας συναίνεση για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο σε αυτό το επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης

    Θεμέλιο για μια νέα εποχή η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ