• Πολιτική

    Ερντογάν: Σύνοδος Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μεταναστευτικό με Μέρκελ και Μακρόν

    • NewsRoom


    Την διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

    «Θα συναντηθούμε στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (17 Μαρτίου)» δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Anadolu.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προς το παρόν τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, καλώντας την Ελλάδα να ανοίξει τα δικά της σύνορα.

    Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας αποχώρησε άρον – άρον από το Συμβούλιο χωρίς να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους δύο Ευρωπαίους προέδρους, κίνηση η οποία αντικατοπτρίζει την μάλλον αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών, αφού ο Ερντογάν δεν πήρε όσα ζήτησε.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Ερντογάν ήθελε να φύγει από τις Βρυξέλλες έχοντας εξασφαλίσει δέσμευση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι δεν του δόθηκε, τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιες εξασφαλίσεις.

    Τι είπαν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για την συνάντηση στις Βρυξέλλες

    Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έμειναν για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν ότι «οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες».

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

    Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα, όπως τα είχε συμβουλευτεί και πριν τη συνάντηση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και «θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον».

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε χαρτογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν.

    Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ