• Top Stories

    Erdoğan: Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην ΕΕ

    • NewsRoom


    All-in κάνει, πλέον, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας ευθέως ως «στρατηγικό στόχο» της χώρας του την άμεση ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συμφωνία για την ελεύθερη βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα πρώτο, πολύ σημαντικό ωστόσο, βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση πριν από δύο ημέρες, φανέρωσε ότι πρόθεσή του δεν είναι να ενδώσει σε όλες τις πιέσεις της ΕΕ, έχοντας ως «δυνατό χαρτί» στο χέρι του τη συμφωνία για το προσφυγικό και τα εκατομμύρια των Σύρων, Ιρακινών και άλλων προσφύγων,  τους οποίους φιλοξενεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

    Recep Tayyip Erdoğan
    Recep Tayyip Erdoğan

    «Ελπίζω ότι μέσω της ελεύθερης βίζας θα ξεπεραστούν απογοητεύσεις που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία 50 χρόνια και θα ανοίξει η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Επανέλαβε, δε, και το τόνισε, πως χωρίς ελεύθερη βίζα, δεν θα ισχύσει η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, καθιστώντας σαφή τη θέση του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη δεν έχουν πάρει θέση, παρ’ ότι εμμένουν στην υλοποίηση των όρων που έχουν θέσει, με κορυφαίο εκείνον της προσαρμογής του νόμου περί τρομοκρατίας, για τον οποίο ο Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει. Η αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από το πόστο του πρωθυπουργού δεν ήταν καλό σημάδι, ενώ από την επομένη κιόλας, ο «σουλτάνος» σκλήρυνε τη στάση του.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/meta-ta-panama-papers-dite-se-pia-chora-na-pate-gia-na-kripsete-ta-lefta-sas/43749

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/brexit-sto-5050-to-apotelesma-simfona-me-tis-dimoskopisis/43690



    ΣΧΟΛΙΑ