• First Top Stories

    Έρχεται νέο δημοψήφισμα!

    • NewsRoom


    Την ώρα που η Ευρώπη απαιτεί να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή των στρατοπέδων φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα και η κυβέρνηση τρέχει στην κυριολεξία και δεν φτάνει, την ίδια ώρα οι κάτοικοι στις τοπικές κοινωνίες αντιδρούν εντόνως και ποικιλοτρόπως. Αναπόφευκτο βήμα…το δημοψήφισμα!

    Το δημοτικό συμβούλιο στο νησί της Κω, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, ψήφισε κατά πλειοψηφία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή  hot spot στο νησί. Ενώ, δόθηκε και η σχετική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
    94-744x418
    Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «Εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του hot spot, έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του hotspot που πάει να γίνει» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης.

    Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 7.000 υπογραφές πολιτών του νησιού, οι οποίοι τάσσονται κατά του hot spot.

    Στην Κω επικρατεί ένταση τις τελευταίες ημέρες, καθώς κάτοικοι αντιδρούν έντονα στην κατασκευή hotspot για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια στο στρατόπεδο 148.

    giannis-mouzalas-630x380

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και σημείωσε: «Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

    Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος του νησιού εξήγησε ότι έχει καταθέσει πρόταση με δέκα θέσεις για εγκατάσταση, «αλλά έχουμε διαφωνία ως προς το χαρακτηρισμό hotspot, που και θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους, και το ευαίσθητο τουριστικό νησί θα έχει πρόβλημα. Θέλουμε να χαρακτηριστεί χώρος αβλαβούς διέλευσης για παραμονή ένα 24ωρο, ώστε να φύγει η Κως από το κάδρο των hotspots, κάτι που ζητούν και όλοι οι μεγάλοι tour operators».

    Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει εθνικό σχεδιασμό ως τώρα «και τώρα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον εκβιασμό της Ευρώπης προς τη χώρα, δέχεται τώρα εκβιασμό η Κως». Τέλος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν εμποδίζει το hotspot. «Ο δήμος κατέθεσε τις απόψεις του και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει τις εργασίες. Δεν τους εμπόδισε κανείς».



    ΣΧΟΛΙΑ