• Πολιτική

    Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησαν οι παραλαβές των φακέλων – Το SMS που έλαβαν οι ψηφοφόροι

    • NewsRoom
    Επιστολική ψήφος

    Επιστολική ψήφος


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή προκειμένου να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

    Ήδη πολλοί ψηφοφόροι έχουν λάβει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα. Το μήνυμα που λαμβάνουν οι ψηφοφόροι στα κινητά τους τηλέφωνα αναφέρει: «Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό … , σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες».

    Αποστολές και παραλαβές των ειδικών φακέλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν αποσταλεί στο σύνολό τους οι φάκελοι.

    Ο φάκελος θα περιέχει τα εξής:

    • Πολυσέλιδο έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως καθώς και με τους καταλόγους των υποψήφιων ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων,
    • Ψηφοδέλτιο,
    • Φάκελο ψηφοφορίας μέσα στον οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο,
    • Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, επιστολικής ψήφου και
    • Τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, ο οποίος θα παραδοθεί στην εταιρία courier για να τον μεταφέρει στον ειδικό χώρο στον οποίο θα γίνει η συλλογή όλων των επιστολικών ψήφων.

    Πάνω από 200.000 θα ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκλογές

    Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

    Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

    Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

    Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

    Στο site του ΥΠΕΣ τα έντυπα οδηγιών για την επιστολική ψήφο

    Όσοι ψηφίζουν με επιστολική ψήφο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς εκεί έχουν αναρτηθεί τα έντυπα οδηγιών, τα έντυπα υπεύθυνης δήλωσης και τα ψηφοδέλτια για όποιον πχ κάνει λάθος και θέλει να τα τυπώσει μόνος του.

    Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν τα σχετικά έγγραφα στο https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-archeia-epistolikis-psifou.

    Εκεί υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Μονή της Χώρας: Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της

    Μπάιντεν: Προεξοφλεί ότι ο Τραμπ «δεν θα αποδεχθεί» το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου

    Ανάλυση mononews: H Mytilineos και η κεφαλαιοποίηση των 10 δισ. ευρώ – Crash test των εταιρειών του FTSE100



    ΣΧΟΛΙΑ