• Πολιτική

    Επιστολή – παρέμβαση Δραγασάκη προτού διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα έξι μέτρα που προτείνει

    • NewsRoom

    Γιάννης Δραγασάκης


    Μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ο Γιάννης Δραγασάκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τα στελέχη που έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, ενώ κοινοποιείται και προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της ΚΕ.

    «Κατά τη γνώμη μου αν αυτό το κλίμα δεν ανατραπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει όχι απλά κίνδυνο διάσπασης ή αποχώρησης κάποιων μελών αλλά κίνδυνο κατακερματισμού και απαξίωσής του ως κόμματος της Αριστεράς», σημειώνει στην επιστολή που απέστειλε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Σε σημερινή ανάρτηση του στο Facebook -όπου και δημοσιοποιεί ο ίδιος την επιστολή του- ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι χθες έστειλε την επιστολή η οποία «είχε θεσμικό χαρακτήρα, εξού και δεν τη δημοσίευσα στον Τύπο» και πως «εντέλει, το κείμενο διέρρευσε, χωρίς δική μου ευθύνη». Αναφέρει ότι αυτό που κατέγραφε στην επιστολή «δεν ήταν άλλο από την αγωνία των χιλιάδων μελών και τη δική μου, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που έχει μπει σε μια πορεία που, αντί να οδηγεί στην προοδευτική αλλαγή, εξ αντικείμενου ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή κυβέρνηση». Επισημαίνει ότι στις συνθήκες που επικρατούν κάνει μία πρόταση έξι σημείων, «μία ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο: να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης». Προκειμένου, όπως τονίζει, «να μπει ένας φραγμός στη συλλογική απαξίωση, να διαμορφωθεί μια αφετηρία ανάκαμψης και, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, να είναι σε θέση ο χώρος μας να είναι και πάλι ο αριστερός πυλώνας της προοδευτικής διεξόδου για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

    Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, «το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει καν να συζητηθούν νηφάλια και να διαμορφωθούν κοινοί τόποι που ωστόσο είναι αναγκαίοι για την ίδια την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Παρατηρεί δε ότι «όσοι και όσες αναζητούν όρους συμβίωσης λοιδορούνται υποτιμητικά ως ‘ειρηνοποιοί’ ή αφελείς, ενώ οι ακρότητες και οι ύβρεις επικροτούνται δια της της σιωπής. Κέντρα και παράκεντρα ακόμη και στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό του, πυροδοτούν προβοκατόρικα την ένταση, απαιτούν εδώ και τώρα εκκαθαρίσεις και διαγραφές, υμνούν τα υποτιθέμενα αγαθά των διασπάσεων».

    Υποστηρίζει ότι «αν αυτό το κλίμα δεν ανατραπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει όχι απλά κίνδυνο διάσπασης ή αποχώρησης κάποιων μελών αλλά κίνδυνο κατακερματισμού και απαξίωσής του ως κόμματος της Αριστεράς». Επισημαίνει ότι «ακόμη και οι δύσκολες λύσεις, ακόμη και η διαπίστωση διαφωνιών που σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζουν ανυπέρβλητες, απαιτούν κάποιο κοινά αποδεκτό πλαίσιο για να συζητηθούν πολιτικά και όχι με όρους ανθρωποφαγίας και συλλογικού διασυρμού».

     

    Έξι μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης

    Τονίζει πως «το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης», σημειώνοντας ότι «χωρίς την προϋπόθεση αυτή ούτε το Συνέδριο είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να δώσει λύση». Κατά τον κ. Δραγασάκη «χρειάζονται συνεπώς μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους». Ενδεικτικά προτείνει:

    «1. Το κόμμα κηρύσσεται σε ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης’. Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον Πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης- αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.

    2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές- και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν- ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.

    3. Ο Προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά. Στο κόμμα δεν υπάρχουν ‘προεδρικοί’ και ‘αντιπροεδρικοί’ ούτε ‘υπονομευτές’ και ‘Ηρακλείς’ του Προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.

    4. Ο Πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    5. Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.

    6. Ο Πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον Πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο ‘προεδρισμός’ και ο ‘αρχηγισμός’ δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

    Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά και άλλα συναφή που μπορούν να προταθούν «συνιστούν μια ύστατη έκκληση και έχουν ένα ταπεινό στόχο: να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει στις υπαρκτές ομάδες του κόμματος, στα όργανά του, στα απλά μέλη να συζητήσουν υπεύθυνα για τους όρους συμβίωσης και ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ’ αυτήν τη δύσκολη καμπή ή ό,τι άλλο κριθεί ότι πρέπει να γίνει». Τονίζει ότι «οι στιγμές αυτές είναι στιγμές οριακές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Αριστερά ευρύτερα» και πως «είναι καθήκον όλων μας να αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη μας». Σημειώνει ότι η ευθύνη αυτή είναι «απέναντι στα μέλη του κόμματος, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, αλλά και στην κοινωνία». Καταληκτικά αναφέρει ότι «εάν συλλογικά δείξουμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μήνυμα που σίγουρα θα προκαλέσει και αντιδράσεις από κάποιους, εκτός κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πολλούς όμως, και πρώτα απ’ όλα για όσους θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί, θα είναι ένα μήνυμα ανακούφισης και προωθητικής διεξόδου».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο-παρέμβαση από 1.300 μέλη – Απάτη ο μύθος Κασσελάκη, να εκφραστεί η αριστερά



    ΣΧΟΛΙΑ