• Πολιτική

    Επίσκεψη Ομπάμα: γιατί δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στην Ελλάδα

    • Contributor
    Μπάρακ Ομπάμα


    Οι μεγάλες προσδοκίες στην πολιτική εύκολα διαψεύδονται, έλεγε ένας παλιός πολιτικός. Το εν λόγω αξίωμα θα φανεί σύντομα αν ισχύει και στην περίπτωση της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, δεδομένου ότι εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε «όλα του τα λεφτά» στην παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Βεβαίως, δεν πέρασαν και πολλές ώρες από τις θετικές δηλώσεις και αναφορές του κ. Ομπάμα στο θέμα του χρέους, αφού η κρυάδα δεν άργησε να έρθει από το παγωμένο Βερολίνο.

    Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα στο γερμανικό τύπο, εμφανίζουν υψηλόβαθμες πηγές της Καγκελαρίας να κλείνουν-πριν καν ανοίξει-το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Το μήνυμα ενόψει της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην γερμανική πρωτεύουσα ήταν μάλλον απογοητευτικό για τα ελληνικά συμφέροντα: «Αν ο Ομπάμα μας φέρει το χρέος της Ελλάδας, το Βερολίνο θα το απορρίψει».

    Η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από τα όσα είπε ο κ. Ομπάμα, η γερμανική πλευρά δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης για το θέμα αυτό, ιδίως στην παρούσα φάση και ενώ είναι σε εκκρεμότητα η δεύτερη αξιολόγηση. Τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο παραπέμπουν το θέμα του χρέους για μετά το 2018 και αφού θα έχουν γίνει οι εκλογές στην Γερμανία.

    Στο Μαξίμου μπορεί να είναι γνωστές οι θέσεις αυτές, ωστόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα. Και μπορεί από πλευράς επικοινωνίας η τακτική αυτή είναι σωστή και προφανής, άλλο τόσο, όμως, είναι εμφανές ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους.

    Άλλωστε, ακόμα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση και υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις της νέας υπουργού Εργασίας.

    Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι μπορεί οι εικόνες από την παρουσία του Ομπάμα να είναι εντυπωσιακές και να κάνουν το γύρο του κόσμου, και λογικά «χρησιμοποιήθηκαν» από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, όμως μάλλον δύσκολα θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομπάμα: «Μη φύγει στο εξωτερικό η νέα γενιά – Κάνατε πολλές θυσίες, ζήτω η ΕΛΛΑΣ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης: Βρίζει όσους δε σέβονται Αλέξη-Μπαράκ – «Λαμόγια πνιγείτε στη χολή σας»



    ΣΧΟΛΙΑ