• Business

    Επικριτικός ο Κυριάκος για το προσφυγικό: «Είναι αυτό ανθρωπισμός;»


    Παρά τη «μίνιμουμ» συμφωνία στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό με τις οποίες πήγε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Αλέξης Τσίπρας, ελάχιστα φαίνονται να έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξακολουθούν να διέπονται από έλλειψη εμπιστοσύνης και αμοιβαία καχυποψία.

    Στη συμφωνία της Παρασκευής περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες στη χώρα μας, μία πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας που φέρεται να αποδέχθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, στη Συγγρού εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επί κυβέρνησης Σαμαρά «φώναζε» για το κέντρο της Αμυγδαλέζας, και όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας φρόντισε να το κλείσει, ενώ τώρα καλείται και πάλι να κατασκευάσει όχι ένα, αλλά αρκετά τέτοια κέντρα, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου.

    Εξάλλου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει πάντα ένα ιδεολογικό χάσμα, το οποίο μάλιστα συχνά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται με αξιολογικούς χαρακτηρισμούς, και όχι απλώς ως μία διαφορά «αριστεράς-δεξιάς»: μιλώντας πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ουσιαστικά ένα δίλημμα, «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακροδεξιές απόψεις.

    Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού δεν πέρασε ασχολίαστη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά, μιλώντας στον Real FM, πως αυτό που πρεσβεύει η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι «ανθρωπισμός».

    «Αναρωτιέμαι αν είναι ανθρωπισμός αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα του ελληνικού κράτους, προσπαθώντας και επιχειρώντας να περάσουν από σύνορα που είναι κλειστά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας: «Θα πρέπει να καταλάβουμε και στη χώρα μας ότι μεταξύ ανθρωπισμού και ακροδεξιάς υπάρχει η κοινή λογική».

    Είναι φανερό ότι ακόμα και σε θέματα που υπάρχει μία (minimum, έστω) σύγκλιση, είναι πολύ δύσκολο να μετεξελιχθεί η σύγκλιση αυτή σε συνεννόηση…



    ΣΧΟΛΙΑ