• Πολιτική

    Επικοινωνία Βαρβιτσιώτη – Πίντσερ: Τι συζήτησαν για το θέμα του Brexit

    • NewsRoom


    Νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρίστοφερ Πίντσερ τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη διαχείριση του Brexit από ελληνικής πλευράς Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ.Βαρβιτσιώτης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις  στο θέμα του Brexit καθώς και για τις κινήσεις του πρωθυπουργού Τζόνσον.

    Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό, ο κ. Πίντσερ μετέφερε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού να παρουσιάσει στην ΕΕ νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Βρετανός υφυπουργός, βάσει της ίδιας ενημέρωσης, τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση Μέι, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως και η Ελλάδα συντάσσεται με μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε επίσης, πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό της εταίρο και πως «επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε τη στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων».

    Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιείται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ