• Πολιτική

    Brexit: Αρνητική η πρώτη αντίδραση της Ιρλανδίας για το σχέδιο Τζόνσον

    • NewsRoom
    Ιρλανδία Βαράντκαρ

    Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός Ιρλανδίας


    Προβληματική βρίσκει το προτεινόμενο σχέδιο πέντε σημείων του Μπόρις Τζόνσον, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε στην Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε στον Βρετανό ομόλογό ότι οι νέες προτάσεις για την έξοδο της Βρετανίας για το Brexit δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, δεσμεύθηκε πως θα τις μελετήσει περαιτέρω και θα διαβουλευθεί με τους εταίρους της ΕΕ.

    «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους συμφωνημένους στόχους του backstop», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βαράντκαρ σε σχόλιο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας. «Ωστόσο, ανέφερε ότι θα τις μελετήσει λεπτομερέστερα και θα διαβουλευθεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Task Force και των εταίρων μας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Αρνητική ήταν όμως και η αντίδραση του Γκι Φερχόφστατ. Ο Βέλγος επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, δήλωσε πως η αρχική του αντίδραση στην πρόταση που κατέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι θετική. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσκοπεί να ρίξουν το φταίξιμο στις Βρυξέλλες σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

    Ο Φερχόφστατ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ανέφερε ότι η ομάδα θα παρουσιάσει μια πιο λεπτομερή απάντηση την Πέμπτη. «Μπορώ να σας πω ότι η πρώτη αντίδραση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit δεν είναι θετική, δεν είναι θετική από την άποψη πως δεν πιστεύουμε ότι προσφέρει τις εγγυήσεις που χρειάζεται η Ιρλανδία», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.



    ΣΧΟΛΙΑ