• Πολιτική

    Κοτζιάς: Αύριο θα ανακοινώσουμε το όνομα – Την επιλογή την έκανε ο Ζάεφ

    νικος-κοτζιας

    Νίκος Κοτζιάς


    Για αύριο, Τρίτη 12 Ιουνίου προανήγγειλε την ανακοίνωση της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς: «Αύριο θα ανακοινωθεί το όνομα και εφόσον υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός μετά και το τηλεφώνημα που έγινε το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Μιλώντας στο Kontra News, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι την επιλογή του τελικού ονόματος από τα δύο που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την έκανε ο κ. Ζάεφ, ενώ όπως διευκρίνισε, η τελική λύση θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

    Στο τραπέζι τα ονόματα «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία»

    Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η χώρα μας απέρριψε το όνομα «Μακεδονία Σκόπια».

    Ως εκ τούτου, στο τραπέζι βρίσκονται πλέον οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία», με τον κ. Κοτζιά να υπονοεί ως πιθανότερο όνομα το «Βόρεια Μακεδονία».

    Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η διαπραγμάτευση «είναι επίπονος αγώνας με δυσκολίες και ανηφόρες. Γι’ αυτό συστήνω υπονομή και νηφαλιότητα. Το θέμα είναι να υπάρξει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα».
    «Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Συμφέρει τον τόπο. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας», είπε. Και για να δικαιολογήσει τη θέση του, ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος οι Σκοπιανοί να επηρεαστούν από την Τουρκία ή να γίνουν φονταμενταλιστές, αν δεν μπουν στην Ευρώπη. «Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς ανατολάς; Ή να γίνουν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
    Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ύπαρξη αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία. «Επί 12 χρόνια ο κ. Γκρουέφσκι διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές περί Μεγάλης Μακεδονίας που την ακρωτηριάσαμε. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός. Εάν αφήναμε να συνεχιστεί αυτό, θα αφήναμε και τις άλλες γενιές να μεγαλώσουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται με φιλία και καλές σχέσεις και να μην στραφούν προς την Τουρκία; Οι τάχα πατριώτες ουσιαστικά θέλουν να έχουμε αυτήν την πορεία και να έχουμε πάνω από το σβέρκο μας ένα εχθρικό κράτος.»
    Αναφορικά με την άρνηση που δηλώνουν πως έχουν οι ΑΝΕΛ ως προς ένα όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε σίγουρος πως δεν θα υπάρξει τελικά ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς θα βρεθούν αυτοί που θα στηρίξουν την συμφωνία. Μάλιστα, όπως ανέφερε με νόημα, «στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απ’ ότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση».
    «Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής», ανέφερε. Μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά. «Κι η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία θα την ψηφίσει», υπενθύμισε. «Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», συνέχισε.
    Προϋπόθεση για να δοθεί έγκριση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι η επικύρωση της συμφωνίας από την βουλή τους. Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», ανέφερε.
    Επίσης, αναφέρθηκε θετικά σε πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.
    «Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που έχει την τόλμη να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα. Είναι τολμηρό το βήμα και πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη», σημείωσε.
    Όπως ήταν αναμενόμενο, κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για τη νυν στάση της.
    «Η ΝΔ που κουνάει το δάκτυλο, ας μας πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει. Ο ένας λόγος που δεν μας λένε είναι επειδή ντρέπονται γι’ αυτά που έχουν διαπραγματευτεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους τι έχουν διαπραγματευτεί. Και το τρίτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία», ανέφερε, ενώ σε αρκετές αναφορές προς τον Γκρουέφσκι, έλεγε ότι το κόμμα του ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη ΝΔ.
    Για την Τουρκία
    Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι καλύτερη από τον Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από την αντιπολίτευση.
    «Πολλές φορές με προκαλεί με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Είμαστε σοβαροί, με νηφαλιότητα και ηρεμία, όχι κοκοράκια. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετρά τα λόγια του όσον αφορά άλλες χώρες», ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα για το Σκοπιανό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ για Σκοπιανό: Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών



    ΣΧΟΛΙΑ