• Top Stories

    Επίδειξη δύναμης από τους αγρότες στη Θεσσαλονίκη – Στα άκρα η κόντρα


    Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, με τους τελευταίους να πραγματοποιούν… επίδειξη δύναμης στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και να προκαλούν με το μαζικό τους συλλαλητήριο τη ματαίωση των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης Agrotica, τα οποία επρόκειτο να κάνει ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

    agrot2

    Περισσότεροι από 20.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και άλλοι παραγωγοί που υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών άρχισαν να συγκεντρώνονται από το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου επρόκειτο στις 7 το απόγευμα να γίνουν τα εγκαίνια της αγροτικής έκθεσης, όμως υπό τον φόβο εκτεταμένων επεισοδίων αποφασίστηκε αυτά να μην πραγματοποιηθούν τελικά.

    agrot1

    Ενδεικτικό των άγριων διαθέσεων των συγκεντρωμένων είναι ότι παρά την ανακοίνωση ότι τα εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μερίδα αυτών επιχείρησε να εισβάλει στο Βελλίδειο, πιστεύοντας πως εκεί θα έβρισκε τον υπουργό, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο των αγροτών το τελευταίο διάστημα. Ακολούθησε ένταση, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

    agrot3

    Σε δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για «προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς» που κρύβονται πίσω από τα επεισόδια, υποστηρίζοντας πως αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και καλώντας τους αγρότες να αποδεχθούν την πρόσκληση της κυβέρνησης καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

    Όμως οι αγρότες δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται και σήμερα, αποκλείοντας δρόμους και εθνικές οδούς σε πολλά σημεία της ώρας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 ως τις 9 το βράδυ (κλειστά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα τα Τέμπη), ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει και αποκλεισμός δρόμου στην Αττική, και ειδικότερα στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, όπου από το απόγευμα της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ από όλα τα Μεσόγεια.

    Η τακτική της κυβέρνησης πάντως δεν αλλάζει: από τη μία καλεί τους αγρότες σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μία συναινετική λύση, και από την άλλη αποδομεί επικοινωνιακά τις κινητοποιήσεις, αποδίδοντάς τις ακραίες αντιδράσεις των αγροτών σε μία μειοψηφία και φέρνοντας τους αγρότες απέναντι από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, ώστε να απομονωθούν και να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις τους.



    ΣΧΟΛΙΑ