• Πολιτική

    Ενόχληση Άγκυρας για το «Φόρουμ Φιλίας»: Εχθρική η στάση της Ελλάδας, να ενεργήσει με «κοινή λογική»

    • NewsRoom
    Χαμί Ακσόι

    Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών


    Τη δυσαρέσκειά του για το Φόρουμ Φιλίας που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα και το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι επτά συμμετέχουσες χώρες, εξέφρασε η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του Χαμί Ακσόι.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας με βάση την εχθρική στάση κατά της Τουρκίας», ζητά από Ελλάδα και Κύπρο «να ενεργήσουν με κοινή λογική» και επισημαίνει πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Η δήλωση του Ακσόι:

    «Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, την βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.

    Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά ‘δεν στρέφονται εναντίον κανενός’ αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη ‘φιλία’.

    Εκείνοι που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

    Αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται μέσω της πρότασης της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

    Οι προσπάθειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

    Καλούμε αυτό το δίδυμο να ενεργήσει με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων».

    Διαβάστε ακόμη:

    Διπλωματικές πηγές: Το κοινό ανακοινωθέν του Φόρουμ Φιλίας ικανοποιεί πλήρως τις επιδιώξεις της Ελλάδας

    Δένδιας στο Φόρουμ Φιλίας: Να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον παραλογισμό και στη μισαλλοδοξία



    ΣΧΟΛΙΑ