• Πολιτική

    Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο και τα νησιά – 9.972 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων

    • NewsRoom


    Χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να παραμένουν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και τις τουρκικές ακτές προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα στην προσπάθειά του να εμπλέξει την Ευρώπη στην κρίση που περνά ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ.

    Στην περιοχή του Έβρου μεταβαίνουν συνεχώς νέες δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο των μεταναστών, τους οποίους ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει σε 13.000 τουλάχιστον, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανεβάζει σε 36.776.

    Πάνω από 400 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει στον Έβρο για να συμμετάσχουν στις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή μεταβαίνουν και κλιμάκια των ΕΚΑΜ. Η εθνοφυλακή έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ με δυνάμεις ενισχύεται και ο στρατός.

    Ο Έβρος βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο υπό καθεστώς πολιορκίας, την ώρα που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εικόνες, κατηγορώντας την ΕΛλάδα πως επιτίθεται «ξεδιάντροπα με χρήση δακρυγόνων κατά αθώων». Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα, δέχθηκαν επιθέσεις από μετανάστες, οι οποίοι είχαν εφοδιαστεί από τις τουρκικές αρχές με δακρυγόνα ενώ την ίδια ώρα, μαρτυρίες τόσο μεταναστών όσο και Τούρκων διακινητών αποδεικνύουν τις  οργανωμένες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τους μετανάστες, οργανώνοντας η ίδια τη μετακίνηση προς την Ευρώπη. Μιλώντας μάλιστα σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ένας Τούρκος διακινητής παραδέχτηκε ότι όλη αυτή η κινητοποίηση γίνεται μετά από εντολή του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο την ΕΕ, μετά τα όσα διαδραματίζονται στην Ιντλίμπ της Συρίας.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μέσα σε μία μόνο μέρα χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες» δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΊ. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από τις κυβερνητικές πηγές, οι απόπειρες παραβιάσεων, μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής, ανέβηκαν στις 9.972!

    Ο κ.Στεφανής τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο, οι δυνάμεις στον Έβρο ενισχύονται συνεχώς και τα σύνορα «σφραγίζονται».

    Η πίεση αυξάνεται και στα Ελληνικά νησιά, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιχειρηθεί μαζική παράνομη είσοδος μεταναστών με πλοιάρια. Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις επόμενες ώρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι θα επιτρέπουν στους διακινητές, αλλά και όπως έχει αποδειχτεί και στο επίσημο τουρκικό κράτος, να διευκολύνει τους παράνομους μετανάστες.

    Συνολικά 220 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 περισταστικά σε εξέλιξη.

    Το Σάββατο 29/2, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.



    ΣΧΟΛΙΑ