• Πολιτική

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη με αντάλλαγμα οπλισμό

    • NewsRoom
    Αυστηρή απάντηση σε Άγκυρα: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι απειλές - Απορρίπτονται οι αβάσιμες αιτιάσεις


    Για την ύπαρξη στοιχείων που φανερώνουν εκβιασμό εκ μέρους της Τουρκίας προς την Λιβύη μιλούν ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη για τα θαλάσσια σύνορα.

    Ως αντάλλαγμα για την υπογραφή του μνημονίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση της Τρίπολης έλαβε «οπλισμό», ο οποίος παραδόθηκε σε λιμάνι της χώρας.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης, όσο και το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο οπλισμός.

    Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα για αυτή την παράνομη συναλλαγή.

    Όσο αφορά την κατάθεση των συντεταγμένων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ: «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και σημειώνουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

    Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς μετά και τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, κάτι που θα επαναλάβει ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ