Σκληρή μάχη διεξάγεται στις Βρυξέλλες, δύο εβδομάδες πριν η Κομισιόν παρουσιάσει τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, με τα περιφερειακά κονδύλια να αποτελούν ένα από τα πεδία σύγκρουσης.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία εξασφάλισε το Politico, 14 κυβερνήσεις κρατών – μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ασκεί κριτική στην υπό σκέψη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, σχεδόν 400 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά κονδύλια.

1

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό στις 16 Ιουλίου. «Όχι» στην περικοπή των κονδυλίων συνοχής για τις φτωχότερες περιφέρειες λένε, πλην της Ελλάδας, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Ποιός είναι ο ρόλος των περιφερειών στον νέο προϋπολογισμό

Σε μια λιτή, μονοσέλιδη επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν, τα 14 κράτη-μέλη σημειώνουν ότι «μόνο ένας ξεχωριστός και στιβαρός προϋπολογισμός και μια μεθοδολογία κατανομής βάσει περιφερειών … θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ενότητα, ανταγωνιστικότητα και σύγκλιση σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ».

Η θέση τους είναι ευθυγραμμισμένη με τη στάση Ευρωπαίων επιτρόπων, ανάμεσά τους τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Πιοτρ Σεραφίν και τον Επίτροπο Συνοχής Ραφαέλε Φίτο, που θεωρούν ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να διατηρήσουν τον ισχυρό τους ρόλο.

Πολλές κυβερνήσεις, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ομάδες συμφερόντων αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο της Επιτροπής να συγχωνεύσει τα γεωργικά και τα περιφερειακά κονδύλια σε ένα ενιαίο «ταμείο» για κάθε χώρα. Να σημειωθεί ότι τα γεωργικά και περιφερειακά κονδύλια αποτελούν τα 2/3 του προϋπολογισμού των 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

Κομισιόν: Τι λέει για το νέο σύστημα και τι απαντούν οι επικριτές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται το νέο σύστημα, καθώς θεωρεί ότι θα είναι πιο απλοποιημένο και θα επιτρέψει την καλύτερη χρήση των χρημάτων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Από την πλευρά τους, οι επικριτές του νέου συστήματος αναφέρουν ότι θα ενδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις σε βάρος των περιφερειών, οι οποίες παραδοσιακά διαχειρίζονταν τα τοπικά κονδύλια.

«Έχω κακό προαίσθημα ότι πίσω από τον καπνό της απλοποίησης και της αποτελεσματικότητας θα προκύψει ένας “Μεγάλος Άσχημος Λογαριασμός” με τη μορφή ενός μικρότερου, πιο αδύναμου #EUBudget μετά το 2027», έγραψε η Κάτα Τούττο, πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και εξέφρασε ανησυχίες ότι τυχόν συγχώνευση των κονδυλίων θα αποτελέσει έμμεσο τρόπο για τη μείωση των δαπανών.

«Διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης περιφερειών»

Στην επιστολή τους προς την φον ντερ Λάιεν, τα 14 κράτη-μέλη σημειώνουν ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να «αντανακλά τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των περιφερειών».

Το πρόγραμμα περιφερειακής χρηματοδότησης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων είχε κατανεμηθεί απευθείας από τις Βρυξέλλες στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ.

Ωστόσο, αυξάνονται οι φόβοι ότι αυτό το σύστημα θα ανατραπεί και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, αντί της Κομισιόν, θα αναλάβουν την κατανομή των κονδυλίων.

Την επιστολή υπέγραψαν Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ – Έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα και τεχνολογική εξέλιξη

Διαμάχη Γεωργιάδη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: Μην μας το παίζετε αθώες περιστερές – Δείτε βίντεο