• Πολιτική

    Ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Λιβανό – Όλο το παρασκήνιο (video)

    • Αλίκη Χατζή
    Ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Λιβανό (video)

    Σπήλιος Λιβανός-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


    Την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού αναγκάστηκε να θέσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στη σκιά ενός απίστευτου επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον δήμαρχο Σπάρτης (και πρώην υφυπουργό κυβερνήσεων της ΝΔ) Πέτρο Δούκα.

    Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Λιβανό για τα όσα φάνηκε να συζητάει σε βίντεο με τον νυν δήμαρχο Σπάρτης και υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, για το πώς γύρισε το πολιτικό παιχνίδι στις εκλογές του 2007, χάρη στις απoζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας, τα γνωστά «τριχίλιαρα».

    H ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ακόλουθη:

    «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

    Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

    Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Πέτρου Δούκα:

    Το παρασκήνιο

    Όλα ξεκίνησαν από μία σύσκεψη στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Στη σύσκεψη υπήρχαν και κάμερες.

    Και εκεί ακούστηκε ο κ. Δούκας, να καυχιέται για το πώς γύρισε πολιτικά η κατάσταση το 2007, με τις αποζημιώσεις που δίνονταν από τσάντες στους πυρόπληκτους στην Ηλεία. Ο κυνισμός είναι συγκλονιστικός.

    Μιλάμε για μια πυρκαγιά στην οποία μόνο στην Ηλεία βρήκαν φρικτό θάνατο 49 συμπολίτες μας, αλλά ο κ. Δούκας κομπορρημονεί, λέγοντας ότι ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδινε τα λεφτά από τις τσάντες, ουσιαστικά σε όποιον του έλεγε «καλημέρα».

    Ο δε κ. Λιβανός αναγνωρίζει «εποποιΐα»!

    Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα το ilialive.gr και πολιτικά είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση, τόσο για τη συμπεριφορά του κ. Λιβανού, όσο και επειδή επαναφέρει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στη δημόσια συζήτηση τον ρόλο και την «κληρονομιά» της διακυβέρνησης Καραμανλή στην πορεία της χώρας προς τον δημοσιονομικό και όχι μόνο εκτροχιασμό.

    Από το Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σημειώσουν ότι «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική.

    Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση».

    Απομένει να δούμε πώς θα χειριστεί τώρα η κυβέρνηση την αναμενόμενη κριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή.

    Η σύσκεψη στη Σπάρτη, οι κουβέντες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων έγιναν σε μια σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου, παρουσία του κ. Λιβανού καθώς και του προέδρου του ΕΛΓΑ και πρώην υπουργού της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

    Ο κ. Δούκας εμφανίζεται να καυχιέται για τα κατορθώματά του, ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών το επίμαχο διάστημα, στις φονικές πυρκαγιές του 2007, δίνοντας μάλιστα μαθήματα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    «Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε», ακούγεται να λέει προκλητικά ο κ. Δούκας, σε βίντεο – το οποίο μάλιστα ήταν και σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones.

    Άλλοι ακούγονται να κομπάζουν: «Όποιος του έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε (χρήματα)».

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης: Τέλος Φεβρουαρίου εκκαθαρίζονται όλα τα αιτήματα συντάξεων που υποβλήθηκαν το 2019

    Gov.gr: Ποιες υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ