• Πολιτική

  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σαρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης (upd)

  • NewsRoom
  Έφη Αχτσιόγλου - Στέφανος Κασσελάκης - Υποψήφιοι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ

  Έφη Αχτσιόγλου – Στέφανος Κασσελάκης


  Πρωτιά στον Στέφανο Κασσελάκη δίνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖA.

  Ξεκινούν να βγαίνουν σταδιακά τα πρώτα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ, από μικρά εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα, καθώς ήταν αυτά που έκλεισαν νωρίτερα λόγω μικρού αριθμού κατοίκων και συμμετεχόντων.

  Σύμφωνα λοιπόν με αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται της Έφης Αχτσιόγλου.

  Να σημειωθεί ότι στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη κάνουν λόγο για καθαρή νίκη επί της Έφης Αχτσιόγλου με ποσοστό τουλάχιστον 55%.

  Αν αυτό επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων στις 23:00, θα παραλάβει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Αλέξη Τσίπρα.

  Η νίκη ενός πρωτοεμφανιζόμενου προσώπου στις εκλογές ενός κόμματος που θέλει να διεκδικήσει την εξουσία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και ίσως και για τα διεθνή δεδομένα.

  Ενδεικτικά ορισμένα από τα πρώτα αποτελέσματα ανά την Επικράτεια:

  Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας.

  Στέφανος Κασσελάκης: 80 ψήφοι
  Έφη Αχτσιόγλου: 34 ψήφοι

  Φούρνοι Ικαρίας.

  Στέφανος Κασσελάκης: 35 ψήφοι (17/9 :24 ψήφοι).
  Έφη Αχτσιόγλου: 14 ψήφοι (17/9: 31 ψήφοι)

  Στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 105 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 29 ψήφους

  Στην Ορεστιάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 117 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 60 ψήφους

  Στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 129 ψήφους και η  Έφη Αχτσιόγλου 40 ψήφους

  Καναλάκι Πάργας 

  87 Κασσελάκης, 77 Αχτσιόγλου

  Αστακός

  66 Κασσελάκης, 22 Αχτσιόγλου

  Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 μετά από παράταση, ενώ ψήφισαν πάνω από 132.000 μέλη.

  Η διαδικασία διεξήχθη με γρήγορους ρυθμούς καθώς στις σημερινές εκλογές ψήφισαν μόνο τα μέλη και όσοι ψήφισαν στον α΄γύρο.

  Συνεπώς, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω απογραφής νέων μελών ενώ τα εκλογικά τμήματα είχαν προμηθευτεί με διπλά tablets.

  Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, λίγο μετά τις 22:30 αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

  Σημειώνεται ότι μέχρι τις 13:00 στις κάλπες είχαν προσέλθει 76.000 μέλη με έναν ρυθμό, δηλαδή, της τάξης των 230 το λεπτό ή 12.000-13.000 την ώρα, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει 70.607.

  Νωρίτερα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11:30 το πρωί έχουν ψηφίσει 40.000 πολίτες. Την περασμένη Κυριακή την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 35.000.

  Στα συνολικά 538 εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζονται από το πρωί ουρές, ενώ υπολογίζεται ότι ψηφίζουν 280 μέλη το λεπτό.

  Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στις κάλπες είχαν προσέλθει 27.737 μέλη του κόμματος όταν την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα είχαν ψηφίσει 26.000.

  Στις 9:50 είχε ανακοινωθεί ότι στις κάλπες είχαν προσέλθει ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος, ενώ την αντίστοιχη ώρα την περασμένη Κυριακή ο αριθμός τους ήταν 10.000.

  Από τα γραφεία τους θα δουν τα αποτελέσματα Κασσελάκης – Αχτσιόγλου

  Και οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της εσωκομματικής κάλπης στα γραφεία τους.

  Η Εφη Αχτσιόγλου βρίσκεται ήδη εκεί, και μαζί της βρίσκονται ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ την επόμενη ώρα αναμένται να μεταβεί στο γραφείο του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

  Νίκος Παππάς: Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου πολύ δύσκολα ανατρέπεται

  «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου πολύ δύσκολα να ανατρέπεται», δήλωσε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, για τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Για το τι μπορεί να σημαίνει η επικράτηση Κασσελάκη για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε μεταξύ άλλων: «Σημαίνει μία σαφή εντολή για ανασυγκρότηση και μετασχηματισμούς σε μία δημοκρατική παράταξη, που επεκτείνεται από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, που είναι συμμετοχική και ρωτάει τα μέλη της για τις αποφάσεις της».

  «Πιστεύω ότι ο Στέφανος μπορεί να μας φέρει σε νικηφόρα πορεία πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς, ενώ τόνισε: «Φαίνεται ότι το πάρα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα δημιούργησε μία ανάγκη για τεράστια αλλαγή. Να σας θυμίσω ότι όλοι άλλοι υποψήφιοι είχαμε θητείες υπουργικές. Ήταν πολύ εμφατική η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη».

  Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ακόμη ότι «οι αλλαγές πρέπει να έχουν στοιχεία επανιδρυτικά, να μετασχηματίσουν τον τρόπο που λειτουργούμε» ως κόμμα.

  Ανέβηκαν οι τόνοι

  Στιγμές έντασης δεν έλειψαν την εβδομάδα που μας πέρασε, όπως δείχνει και η παρέμβαση της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με κοινή τους δήλωση συνέστησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

  Το εντυπωσιακό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι ότι ο κ. Κασσελάκης που εμφανίστηκε στα κομματικά πράγματα λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές και ξεκίνησε την καμπάνια του έναν μήνα πριν την εκλογή κατάφερε να επικρατήσει. Η έλλειψη εμπειρίας στα πολιτικά και κομματικά πράγματα είναι στοιχείο που επισήμαναν οι ανταγωνιστές του.

  Από την άλλη θεωρείται ότι η καμπάνια που έκανε με έμφαση στο ότι μπορεί να νικήσει τον πολιτικό του αντίπαλο και να βάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας καθώς και ότι δεν έχει εμπλοκή στα της περασμένης οκταετίας, έπαιξαν ρόλο στην επικράτησή του.

  Η εκλογή είναι σημαντική καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είναι ανοικτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αχτσιόγλου vs Κασσελάκης: Διαφορετικοί προσανατολισμοί

  Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς για το κόμμα που έστω και με μειωμένη εκλογικά δύναμη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο βασικός φορέας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

  Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρύβει τον επηρεασμό του από το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

  Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται σε μία σύγχρονη αριστερά ευρωπαϊκού τύπου με μετριοπαθή χαρακτηριστικά

  Ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρουν για τα εθνικά θέματα καθώς μάλιστα είναι ανοικτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

  Και οι δύο σημειώνουν την προσήλωσή τους στην εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

  Ο κ. Κασσελάκης μετά το γλωσσικό ολίσθημα με το οποίο αποκάλεσε «κρατίδιο» το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος παρουσίασε τις βασικές του θέσεις με ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει την πίστη του στην πατριωτική αριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου.

  Ένα ακόμη ερώτημα που θέτουν παρατηρητές του πολιτικού βίου είναι, με δεδομένη την ένταση που επικράτησε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ενιαίο κόμμα.

  Σταθερός στην επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον κόσμο να τον ψηφίσει με ένα δραματοποιημένο βίντεο υπό τον τίτλο «πώς ξεκίνησαν όλα», το οποίο ξεκινά από την πρόσκλησή του από τον Αλέξη Τσίπρα και συνδυάζοντας την επόμενη μέρα με την «κατηγορία» που εκτόξευσε εναντίον του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «αποτελεί σύμπτωμα της μεταπολιτικής» καταλήγει:

  «…Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά.

  Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

  Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου στο τελικό της μήνυμα εμμένει στην ουσία και στο περιεχόμενο της πολιτικής και καταλήγει: «Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας.

  Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούμε».

  Σε κάθε περίπτωση αν και ξεκινά με ένα σαφές προβάδισμα η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται ντέρμπι.

  Πιο γρήγορη η διαδικασία ψηφοφορίας σήμερα

  Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Κυριακή είχαν ψηφίσει περίπου 149.000 πολίτες. Οι 106.000 ήταν παλαιά μέλη και 43.000 νέα. Περίπου στους 33.000 υπολογίζονται όσοι δεν προσήλθαν στις κάλπες.

  Ήδη 8.500 έχουν ταυτοποιήσει τα στοιχεία τους, ωστόσο όσοι επιθυμούσαν από τα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου μπορούσαν να ψηφίσουν κανονικά.

  Εκλογικά τμήματα που είχαν κόσμο εφοδιάστηκαν με δεύτερο τάμπλετ, ενώ για όσους από τα παλαιά μέλη δεν ταυτοποιήθηκαν είχε  υπολογιστεί να πραγματοποιείται μια σύντομη διαδικασία ελέγχου – μέσω επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου – για το αν βρίσκονται όντως στα μητρώα.

  Λίγο μετά τις 11 το πρωί ψήφισε η κ. Αχτσιόγλου στο Αιγάλεω, ενώ λίγο μετά τις 12:30 στο εκλογικό κέντρο στη Νέα Σμύρνη ψήφισε ο κ. Κασσελάκης.

  Περίπου στις 5 το απόγευμα ψήφισε στην Καισαριανή για τον/την διάδοχό του στην προεδρία και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “Τους μεγάλους αγώνες θα τους δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι”.

  Διαβάστε επίσης:

  ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε η Έφη Αχτσιόγλου

  Στέφανος Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει (video)

  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν οι κάλπες – Ντέρμπι Κασσελάκη – Αχτσιόγλου  ΣΧΟΛΙΑ