• Πολιτική

    Εκλογές με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Όλα ανοιχτά από Μάιο και μετά

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Πρωθυπουργός


    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται, επηρεάζει και το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας: αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και  η συζήτηση για τις εκλογές τίθεται σε μία εντελώς διαφορετική βάση.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως τώρα αποφασισμένος να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης το 2023, πολλά όμως στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής  μαζί με την πραγματικότητα που σχηματιζόταν σταδιακά τα 2-3 τελευταία χρόνια έδιναν βάση για σενάρια  ότι είναι πιθανό οι εκλογές να γίνουν το Φθινόπωρο του 2022.

    Τώρα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο Μαξίμου να σκέπτονται πολύ σοβαρά, τη διενέργεια εκλογών νωρίτερα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου για «εθνικούς λόγους».

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αστρονομική άνοδος των τιμών της ενέργειας όπως και ο πόλεμος μαζί με τις συνέπειές του, που προβλέπονται μακροχρόνιες και αρνητικές,  δημιούργησαν μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Οι αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ανεβάζουν αντίστοιχα τις τιμές όλων των προϊόντων, θα υπάρξουν ελλείψεις στα σιτηρά, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι προοπτικές για τον τουρισμό δεν είναι πια μεγάλες, ο οικονομικός «στραγγαλισμός» της Ρωσίας θα έχει επιπτώσεις στη Δύση –ειδικά στην Ευρώπη-  ο πληθωρισμός καλπάζει, ο προϋπολογισμός της χώρας κουρελιάστηκε ήδη και όλα αυτά μετά την κρίση της πανδημίας.

    Όλοι οι ηγέτες, από τον Μπάιντεν μέχρι τον Μακρόν και από τον Σολτς μέχρι τον Μητσοτάκη έχουν τονίσει ότι η προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας έχει τίμημα. Που σημαίνει ότι αναμένεται αλλαγή του τρόπου ζωής με κατεύθυνση τη λιτότητα.

    Η Ελλάδα δεν θα αποτελεί εξαίρεση βέβαια και στην καθημερινότητα το αισθανόμαστε ήδη από τα τιμολόγια του ρεύματος, θα το διαπιστώσουμε από τα προϊόντα που σχετίζονται με σιτηρά και θα δούμε πως θα πάει ο τουρισμός. Αφού η ζωή ακριβαίνει για τους πάντες, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα λείψουν  φέτος μόνον οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες, αλλά και πολλοί δυτικοί.

    Αυτή η νέα πραγματικότητα έβαλε στο Μαξίμου τις σκέψεις για εκλογές πολύ σύντομα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα κατέβει με τη ΝΔ και θα ακολουθήσουν και άλλοι ενδεχομένως.

    Είναι απόλυτα βέβαιο επίσης ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε τέτοιους καιρούς οι ψηφοφόροι τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από ηγεσίες που εξασφαλίζουν συνέχεια και κάποια σιγουριά και να μην αναζητούν περιπέτειες. Αυτό φαίνεται και στα ποσοστά του Μακρόν που ανεβαίνουν εν όψει των γαλλικών εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Ο πρωθυπουργός ελπίζει φυσικά ότι ανεβαίνουν και οι δικές του πιθανότητες στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με λίστα και ελαφρό πλειοψηφικό, να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Κι αυτό μπορεί να γίνει πριν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι πολίτες μετατραπούν σε δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση, αλλά και διότι η πολεμική κρίση, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

    Ο Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ξανά ως ο ηγέτης ενός φιλοδυτικού μετώπου, καθώς το ζήτημα της Ουκρανίας αποκτά αξιακά, «ταυτοτικά» χαρακτηριστικά, άμεσα σχετιζόμενα με τη δημοκρατία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και του προσανατολισμού της χώρας.

    Η καθαρή στάση του ενάντια στη ρωσική εισβολή δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικές παραφωνίες στη ΝΔ, το μήνυμα «Ανήκουμε στη Δύση» που εξέπεμψε, επαναφέρει τη η διαχωριστική γραμμή και τον  ευνοεί να φτιάξει το δικό του πολιτικό μέτωπο έναντι του Τσίπρα , ενώ η κυβερνητική εμπειρία και η σταθερότητα ως βασικές προτεραιότητες λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων του δίνουν τη δυνατότητα να συγκρατήσει τις όποιες απώλειες της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ υπό το Νίκο Ανδρουλάκη.

    Άρα λοιπόν, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών δεν θα πρέπει πια σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένος, ο εκλογικός αιφνιδιασμός μπορεί να συμβεί με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, τους αμέσως επόμενους μήνες.

    [Pn]



    ΣΧΟΛΙΑ