• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές ΗΠΑ: Το «γύρισε» ο Μπάιντεν – Πήρε κεφάλι στο Μίσιγκαν

    • NewsRoom


    Την ανατροπή φαίνεται να έκανε ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε μπροστά έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Πολιτεία του Μίσιγκαν, η οποία και επρόκειτο να κρίνει τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φέρεται να προηγείται έναντι του Τραμπ 49,41% έναντι 49,05 του Αμερικανού προέδρου, ενώ απομένει για καταμέτρηση μόλις το 6%.

    Υπενθυμίζεται ότι, εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Εξ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

    Πολύ πιο αμφίρροπη είναι η μάχη σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν -ειδικά εκεί, το προβάδισμα Τραμπ είναι στις 12.000-13.000 ψήφους, με περίπου 540.000 ψήφους να απομένουν να καταμετρηθούν. Στο Ουισκόνσιν προηγείται ο Μπάιντεν με διαφορά περί τις 20.000 ψήφους, ενώ απ[ομένει να καταμετρηθούν άλλες 173.000.

    Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα πολύ.

    Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

    Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

    Καθυστερεί η Πενσιλβάνια

    Το νωρίτερο μέχρι την Παρασκευή η Πολιτεία της Πενσιλβάνια θα καταμετρά ψήφους.

    Για την καθυστέρηση της διαδικασίας ευθύνονται οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοκρατικού κυβερνήτη Τομ Γολφ και των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

    Η Πενσιλβάνια ενέκρινε τις «χωρίς δικαιολογία» επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο -κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά, χωρίς να αναφέρει κάποιο λόγο. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές. Οι κομητείες, ήδη πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

    Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες στο Χάρισμπουργκ επανέλαβαν το ζήτημα και πάλι, με τις κομητείες να αιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους. Εφόσον όμως το νομοθετικό αδιέξοδο παραμένει, πολλές κομητείες ξεκινούν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις 7 το πρωί ημέρα των εκλογών.

    Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Πενσιλβάνια είναι καχύποπτοι και ανησυχούν γι’ αυτή την καθυστέρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι άδικα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την συνταγματικότητα της καταμέτρησης ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

    Η Πενσιλβάνια θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά τις εκλογές, στην οποία το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αν τα ψηφοδέλτια με σφραγίδα πριν από τις 3 Νοεμβρίου, που όμως παραλήφθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, είναι άκυρα.

    Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει και στην Τζόρτζια (σύμφωνα με την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, προηγείται κατά 2,6%). Η πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της προεδρίας των ΗΠΑ.

    Μάχη στήθος με στήθος και στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία φαίνεται να παίρνει με το μέρος του ο Τραμπ. Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, ο Τραμπ λαμβάνει ποσοστό 50,1%, ενώ ο Μπάιντεν 48,7%.

    Απειλές Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.

    «Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε» δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο.

    Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

    Στην ίδια ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ακόμη, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.

    «Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

    Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Διαβάστε ακόμα: 

    ΗΠΑ: Τα δύο εκλογικά σενάρια που «τρομάζουν» τις παγκόσμιες αγορές

    Ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο ανακηρύσσει την νίκη του και προαναγγέλλει προσφυγή στο δικαστήριο

     



    ΣΧΟΛΙΑ