• Πολιτική

    Εκλογές Γερμανία: Οριακό προβάδισμα για SPD και Όλαφ Σολτς (upd)

    • NewsRoom


    (upd) Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

    Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

    Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

     

    Ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF έδινε νωρίτερα προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθούσε με 24%. Αναλυτικότερα:

    • SPD 26%
    • CDU/CSU 24%
    • Πράσινοι 14,5%
    • Φιλελεύθεροι 12%
    • ΑfD 10%
    • Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

    Οι κάλπες στη Γερμανία άνοιξαν στις εννέα το πρωί, ώρα Ελλάδας με αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα, Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

    Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γκέοργκ Τιλ, από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα είχε ψηφίσει αυτοπροσώπως το 36,5% (το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 41,4%).

    Με επιστολική ψήφο η Άνγκελα Μέρκελ

    Η Άνγκελα Μέρκελ δεν εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα την Κυριακή. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε αυτή τη φορά την επιστολική ψήφο. Φαίνεται ότι πολλοί ψηφοφόροι έκαναν την ίδια επιλογή, είτε για πρακτικούς λόγους, είτε για να αποφύγουν τον συνωστισμό σε εποχές πανδημίας. Στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επλήγη έντονα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται ακόμη και σήμερα οι μετακινήσεις, το ποσοστό της επιστολικής ψήφου έφτασε για πρώτη φορά στο 48%. Αναλυτές της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνουν ότι το υψηλό ποσοστό της επιστολικής ψήφου, που έχει επιτραπεί από τα τέλη Αυγούστου, είναι ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας για την πρόγνωση του αποτελέσματος, γιατί «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος ψήφισε πότε ακριβώς, σε ποια πολιτική συγκυρία».

    Οι πρώτες αντιδράσεις από τα στρατόπεδα των κομμάτων

    Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην πρώτη του δήλωση μετά το Exit Poll εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας «Είμαστε μπροστά, θέλουμε τον Σολτς για Καγκελάριο της Γερμανίας».

    Από την άλλη πλευρά ο ΓΓ του CDU είπε πως όλα δείχνουν δείχνουν πως θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση CDU – Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

    Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο κατάμεστο αίθριο του αρχηγείου τους στο Βερολίνο μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll με το κλείσιμο της κάλπης. Μόλις εμφανίστηκε ο ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στη γιγαντοοθόνη ξέσπασαν χειροκροτήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ