• Πολιτική

  Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για το debate της Πέμπτης – Τι αλλάζει

  • NewsRoom
  O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος

  O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος


  Όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι για το debate των πολιτικών αρχηγών, που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη (15/6) στις 21:00, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

  Σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο debate (10 Μαΐου) και μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές, η ΕΡΤ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη δεύτερη τηλεμαχία των πολιτιών αρχηγών.

  Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο περίπου στις 20:00.

  Την τηλεμαχία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, ενώ απέναντι από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

  Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί από το ΕΡΤ News, με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής, την ΕΡΤ1 και την ERT World. Θα μεταδοθεί, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

  Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη του debate, στις 20:00 και μετά την ολοκλήρωσή του στις 24:00, το ΕΡΤNEWS θα μεταδώσει ενημερωτικές εκπομπές για το προσκήνιο και το παρασκήνιο της τηλεμαχίας με παρουσιαστή και συντονιστή τον Απόστολο Μαγγηριάδη. Η μετάδοσή τους θα γίνει ταυτόχρονα και από την ΕΡΤ1.

  Τι αλλάζει στους κανόνες του debate

  Στο ντιμπέιτ θα πάρουν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαϊου.

  Αυτοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Από το ντιμπέιτ θα απουσιάζει λοιπόν – σε σχέση με αυτό που προηγήθηκε των εκλογών του Μαϊου – ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

  Το debate της 15ης Ιουνίου θα έχει δύο αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο:

  Επειδή οι θεματικές είναι 7, οι δημοσιογράφοι 6 και οι πολιτικοί 5, αποφασίστηκε να «σπάσει» η ενότητα της ελεύθερης ερώτησης. Έτσι όποιος δημοσιογράφος μένει έξω από τον κύκλο των 5 θα απευθύνει το ελεύθερο ερώτημά του.

  Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της διευκρινιστικής θα μπορεί άλλος δημοσιογράφος από αυτόν που την έθεσε αρχικά να κάνει δεύτερη διευκρινιστική.

  Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο debate, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον παρουσιαστή του δελτίου της ΕΡΤ, Γιώργο Κουβαρά, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη ως εκπρόσωπός τους.

  Στο πλαίσιο εξασφάλισης της ισότιμης κατανομής του χρόνου για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμφωνήθηκε ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο:

  • Να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση θα διατυπώνεται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας και η σειρά των ερωτώντων θα καθοριστεί κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργήσουν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι.
  • Να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Η διευκρινιστική ερώτηση θα προηγείται χρονικά της ερώτησης ελεύθερης θεματολογίας.

  Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια
  • 6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

  Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

  Press Center για τους εκπροσώπους Τύπου

  Όπως και στο πρώτο debate έτσι και τώρα υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον για την κάλυψή του.

  Δεκάδες δημοσιογράφοι από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, από διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη διαπίστευση. Αντίστοιχες διαπιστεύσεις έχουν δοθεί και σε φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία.

  Για την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του Τύπου έχει διαμορφωθεί Press Center (Κέντρο Τύπου).

  H ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

  Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού.

  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) με τη συμμετοχή των αρχηγών των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

  Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο debate, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον κ. Γιώργο Κουβαρά, που συμμετείχε στη σύσκεψη ως εκπρόσωπός τους.

  Στο πλαίσιο εξασφάλισης της ισότιμης κατανομής του χρόνου για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμφωνήθηκε ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο:

  Να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση θα διατυπώνεται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας και η σειρά των ερωτώντων θα καθοριστεί κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργήσουν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι.

  Να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Η διευκρινιστική ερώτηση θα προηγείται χρονικά της ερώτησης ελεύθερης θεματολογίας.

  Υπενθυμίζεται ότι η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

  2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Αμυνα

  3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

  4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

  5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

  6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

  Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

  Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

  Διαβάστε επίσης:

  Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την αυτοδυναμία της ΝΔ και τη σύνθεση της νέας Βουλής

  Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1 μονάδες προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

  Μητσοτάκης: Πριν τον Αύγουστο το νομοσχέδιο για τη μείωση της φορολογίας

  ──────────────────

  Εκλογές 2023  ΣΧΟΛΙΑ