• Πολιτική

    Κώστας Τασούλας: Παραμένει Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους

    • NewsRoom
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του προεδρείου της Βουλής.

    Με  270 ψήφους επανεξελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής.

    Την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

    Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

    Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

    Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

    Υπενθυμίθζεται ότι ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

    Οι επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδψων

    Στη συνεδρίαση στη Βουλή που άρχισε στις 10:30, προεδρεύει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,  επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

    Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

    Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

    Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών, όπως αυτοί προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοδυναμίας και εγρήγορσης – Τι είπε στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ

    Βουλή: Ορκίστηκαν οι “300” των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

    Εκλογές 2023:

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ