• Πολιτική

    Έκτακτη συνάντηση Σπίρτζη και Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας – Ακυρώσεις πτήσεων

    airport lines


    Χτύπημα στον τουρισμό προκαλούν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Κυριακή 9 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αντιδρώντας σε ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη “Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις”. Αυτή την ώρα συναντάται ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπιρτζης με το προεδρείο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφοριας. Ήδη σημαντικοί tour operators όπως ο Thomas Cook και η TripAdvisory αλλά και γειτονικές χώρες ενημερώνουν τους τουρίστες για την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά αεροδρόμια. Οι τουριστικοί φορείς, από την πλευρά τους θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να τεθεί ο δημόσιος τουριστικός μηχανισμός σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως, υπό την εποπτεία της αναπλ. υπουργού Τουρισμού κας Ελενας Κουντουρά, ενώ έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων τους απευθύνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.

    Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι ελεγκτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεων, εφόσον η πολιτική ηγεσία παράσχει τις διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθούν τα αιτήματά τους.

    Όλη αυτή η αναστάτωση σημαίνει ότι για πέντε ημέρες δεν θα εκτελείται καμιά πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, με προφανείς συνέπειες στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

    Ήδη σε έκτακτη ενημέρωση έχει προχωρήσει ο  τουρ οπερέιτορ Τhomas Cook επισημαίνοντας τη σοβαρή διαταραχή που μπορεί να προκληθεί σε πελάτες τους το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της απεργίας. Σε κάθε περίπτωση ζητά συγγνώμη από τους πελάτες του αν συμβεί αυτό. Θέμα διαδικτυακής συζήτησης έχει γίνει η απεργία και η μη δυνατότητα να έρθουν ξένοι τουρίστες στη χώρα μας και στο TripAdvisor. Από την πλευρά των γειτονικών χωρών το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας τους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να ζητήσουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες  σχετικά με τις πτήσεις τους κατά τις ημέρες της απεργίας.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι αναπόφευκτο αναμένεται ότι θα προκαλέσει μαζικές ακυρώσεις ξένων τουριστών τις επόμενες ημέρες, με επιπτώσεις και για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, για το οποίο υπήρχαν προσδοκίες για αυξημένο αριθμό αφίξεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ διακυβεύεται η φήμη του ελληνικού τουρισμού. Γι αυτό, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να τεθεί ο δημόσιος τουριστικός μηχανισμός σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως, υπό την εποπτεία της υπουργού Τουρισμού.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού:

    Η πραγματοποίηση της  εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της  και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε  και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό.

    Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή  της απεργίας γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει  χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί  σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία.

    Οι τουριστικοί φορείς

    Tον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε πρώτη η Ομοσπονδία του των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, με επιστολή της προς τον υπουργό  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Έλενα Κουντουρά και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

    Η επιστολή έχει ως εξής:

    “Αξιότιμη κυρία και κύριοι Υπουργοί,

    Μετά από την απεργία στα λιμάνια τον περασμένο μήνα, πλέον ανακοινώνονται κινητοποιήσεις και στις αερομεταφορές.

    Αρχικά ο Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με ευτυχώς για τον κλάδο μας πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση και κατόπιν η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η οποία ανακοίνωσε  24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με έναρξη την Κυριακή 9 και λήξη την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

    Κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων οι επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση θα είναι σοβαρότατες καθώς δεν θα πραγματοποιείται καμία πτήση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην τουριστική αλυσίδα.

    Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αισιόδοξες προβλέψεις και πολλές αμφισβητήσεις για τις αποδόσεις της. Όπως φαίνεται οι κακές Κασσάνδρες του Τουρισμού θα διαψευθούν, όμως η παράλυση των αερομεταφορών για τρία 24ωρα δεν είναι ο κατάλληλος επίλογος της τουριστικής περιόδου του 2016.

    Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως καμία συνδικαλιστική διεκδίκηση από τη δεσπόζουσα θέση της παράλυσης των αφίξεων και αναχωρήσεων των ταξιδιωτών από και προς τη χώρα μας, δεν πρέπει να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού μας, να δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον προορισμό Ελλάδα και να διακινδυνεύει την τελευταία οικονομική ανάσα της ελληνικής οικονομίας και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών κλάδων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

    Για άλλη μια φορά σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα κατ’ αρχήν συνέχισης του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών και κατόπιν να εξασφαλίσετε τις συνθήκες για την απρόσκοπτη ροή τουριστών αντιλαμβανόμενοι το κοινό συμφέρον και τα οφέλη για τη χώρα.

    Με εκτίμηση

    Ο Πρόεδρος και  Γενικός Γραμματέας Λύσανδρος Τσιλίδης, Στάθης Σκρέτας”

    Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέσω του προέδρου του κ.Ανδρέα Ανδρεάδη χαρακτήρισε ανεύθυνη και καταστροφική εξέλιξη  το ντόμινο ταλαιπωρίας που ξεκίνησε για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν ή δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα μας.

    Από τη πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σχολίασε το γεγονός σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Ο καθένας την πάρτι του. Κατά τα άλλα ο τουρισμός για την κυβέρνηση πάει καλά!”.

    Τα κόμματα

    Σε επίπεδο αντανακλαστικών κομμάτων για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται για τον τουρισμό η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    “Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε στη Βουλή τις έντονες επιφυλάξεις της για την ψηφισθείσα από την κυβερνητική πλειοψηφία αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (Υ.Π.Α.).

     Οι επιφυλάξεις αυτές, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις αυτές πλήττουν τον τουρισμό και κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία.

     Η Νέα Δημοκρατία, ως η υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που με τη Συμφωνία Αλήθειας θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, επιθυμεί από τους εργαζόμενους να βάλουν πάνω απ’ όλα το εθνικό καλό”.

    Οι ελεγκτές

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ελεγκτών, ο κλάδος τους θίγεται με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς:

    -Η εναέρια κυκλοφορία απογυμνώνεται από επιτελικές αρμοδιότητες άμεσα συνδεδεμένες με την εκτέλεση του έργου της, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του Athinai FIR.

    -Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ, δεν δεσμεύτηκαν στην απαίτηση του κλάδου για την ακύρωση των μετατάξεων στις μονάδες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων και του αναγνωρισμένου προσοντολογίου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας όπως τούτο καθορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 340/2015. Δεν αναγνωρίζουν κανένα επιτελικό και διοικητικό ρόλο στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας και αδικαιολόγητα ισχυρίζονται ότι ο ρόλος των ελεγκτών εξαντλείται στις επιχειρησιακές τους μονάδες.

    -Δεν διευκρινίστηκε βάσει ποιας μελέτης βιωσιμότητας προέκυψε η κατανομή των τελών διαδρομής κατά 80% και 20% μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αντίστοιχα.

    – Δεν παρασχέθηκε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου από την προβλεπόμενη διαχείριση και ανακατανομή των πόρων αεροναυτιλίας μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

    -Δεν αναγνωρίζεται η εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 391/2013 όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αεροναυτιλίας και τον υπολογισμό του κόστους αφού θεωρούν ότι από τα τέλη αεροναυτιλίας χρηματοδοτούνται τα πάντα κάτι που αναιρεί την βασική αρχή σύστασης αυτών των δύο υπηρεσιών, που είναι η οικονομική αυτοτέλεια μίας εκάστης.

    aegean olympic

    Η Aegean και Olympic Air

    Λόγω των 24ωρων απεργιών η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους, την Κυριακή 9 ενώ τη Δευτέρα 10  Οκτωβρίου 2016 ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59 εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

    Επιπλέον η AEGEAN αναγκάζεται να ακυρώσει και να τροποποιήσει ορισμένες πτήσεις της το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, ως κάτωθι:

    Aκυρώσεις πτήσεων στις 8 Οκτωβρίου:

    A3928 ATH-TLV Αθήνα – Τελ Αβίβ

    A3936 ATH-BEY Αθήνα – Βηρυτός

    A3940 ATH-AMM Αθήνα – Αμμάν

    A3982 ATH-TBS Αθήνα – Τιφλίδα

    A3948 ATH-IKA Αθήνα – Τεχεράνη

    A3949 IKA-ATH Τεχεράνη – Αθήνα

    Παράλληλα, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, η AEGEAN αναγκάζεται να τροποποιήσει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις που επηρεάζονται από τη 48ωρη απεργία, ως κάτωθι:

    A3510 ATH-SKG Αθήνα – Θεσσαλονίκη 15:45/16:40 αντί 16:00/16:55

    A3510 SKG-STR Θεσσαλονίκη-Στουτγάρδη 17:15/18:45 αντί  17:30/19:00

    A3511 STR-SKG Στουτγάρδη – Θεσσαλονίκη 19:35/23:05 αντί 19:50/23:20

    A3511 SKG-ATH Θεσσαλονίκη -Αθήνα 23:40/00:30  αντί 23:55/00:45

    A3622 ATH-BRU Αθήνα – Βρυξέλλες 17:00/ 19:20 αντί 17:25 /19:45

    A3623 BRU-ATH Βρυξέλλες – Αθήνα 21:05/00:10 αντί 20:30/ 00:35

    A3608 ATH-LHR Αθήνα –Λονδίνο (Heathrow) 15:10 /17:10 αντί 19:10/ 21:10

    A3609 LHR-ATH Λονδίνο Heathrow- Αθήνα 18:15/ 00:00 αντί 22:15/ 04:00

    A3614 ATH-CDG Αθήνα – Παρίσι Charles De Gaulle 17:00 /19:30 αντί 17:25/ 19:55

    A3615 CDG-ATH Παρίσι Charles De Gaulle- Αθήνα 20:15/00:30 αντί 20:40/00:55

    A3424 HER -LGW Ηράκλειο – Λονδίνο Gatwick 16:00/18:05 αντί 17:25/19:30

    A3425 LGW-HER Λονδίνο Gatwick- Ηράκλειο 18:55/00:45 αντί 20:20/02:10

    Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

    Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια

    Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

    Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59 εκτός από τις κάτωθι πτήσεις που αλλάζουν ώρα αναχώρησης:

    A3328 ATH-HER Αθήνα – Ηράκλειο 23:59/00:50 αντί 22:55/23:45

    A3323 HER-ATH Ηράκλειο-Αθήνα 23:59/00:50 αντί 21:55/22:45

    A3910 ATH-LCA Αθήνα – Λάρνακα 23:59/01:40 αντί 22:30/00:10

    A3218 ATH-RHO Αθήνα – Ρόδος 23:59/01:00 αντί 21:40/22:40

    A3344 ATH-CHQ Αθήνα – Χανιά 23:59/00:50 αντί 21:55/22:45

    A3136 ATH-SKG Αθήνα – Θεσσαλονίκη 23:59/00:55 αντί 22:30/23:25

    OA228 ATH-KGS Αθήνα – Κως 23:59/00:50 αντί  21:35/22:25

    OA406 ATH-CFU Αθήνα – Κέρκυρα 23:59/00:55 αντί   21:35/22:40

    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μία έξτρα πτήση ως κάτωθι:

    OA407 CFU-ATH Κέρκυρα-Αθήνα 23:59/01:00

    Η AEGEAN και η Olympic Air  θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων στις πτήσεις των δικτύων  τους,  τις επόμενες ημέρες.

    Για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com  και της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

    Για την AEGEAN:

    801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

    Για την Olympic Air:

    801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

    Η Ryanair ακυρώνει πτήσεις

    Η Ryanair, με αφορμή την απεργία των Ελλήνων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ζητεί με ανακοίνωσή της από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαική Επιτροπή να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέψουν το κλείσιμο των Ελληνικών ουρανών.

    Παράλληλα ανακοίνωσε την εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων το βράδυ του Σαββάτου (8 Οκτωβρίου) και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, την Κυριακή (9 Οκτωβρίου) λόγω της απεργίας με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

    Ο Robin Kiely της Ryanair δήλωσε σχετικά:

    “Έπειτα από ένα μη ευχάριστο καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι πελάτες καλούνται να ακυρώσουνε ή να αναβάλουνε τις φθινοπωρινές τους διακοπές και τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω της συμπεριφοράς των ΕΕΚ, οι οποίοι χρησιμοποιούνε τις απεργίες ως πρώτο όπλο και όχι ως τελευταία λύση. Η συγκεκριμένη 48άρη απεργία των Ελλήνων ΕΕΚ θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, συμβάλλοντας στην ακύρωση η καθυστέρηση του προγράμματός τους. Ήρθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε να μην διακόπτονται πλέον τα ταξίδια εκατομμυρίων επιβατών”.

    Στη παρέμβαση της η εταιρεία σημειώνει επίσης:

    “Η Ryanair και άλλες Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, έχουνε  επανειλημμένα καλέσει  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες ΕΕΚ, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:

    1.Οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες.

    2.Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις  κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.

    3.Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία

    4.Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουνε επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών”.

    Η Ryanair ζητάει συγνώμη από τους πελάτες της για την ταλαιπωρία που τους προκαλείται λόγω των απεργιών. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται, έχουν ενημερωθεί μέσω email και SMS, ενώ τους έχουν δοθεί οι παρακάτω επιλογές: πλήρης επιστροφή χρημάτων, κράτηση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση ή κράτηση σε ένα άλλο δρομολόγιο.

    Η Ryanair παροτρύνει όλους πελάτες που ταξιδεύουνε από/προς Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο, να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω του Ryanair.com προτού πάνε στο αεροδρόμιο.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα βουτιά της λίρας είναι μόνο η αρχή της πτώσης. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ