• Πολιτική

    Αίγυπτος: Εγκρίθηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Η ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.

    Χθες, ήταν η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

    Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγυπτιακής βουλή, η συμφωνία είναι σύμφωνη τόσο με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, όσο και με το διεθνές δίκαιο. «Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε  ο Άλι Άμπντελ Άαλ, στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος.

    «Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ.

    Και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε: «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

    Πλέον, απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.



    ΣΧΟΛΙΑ