• Πολιτική

    ΕΕ: Να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις στην Λιβύη

    • NewsRoom

    Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA).

    «Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης.

    «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

    Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας: Η κατάσταση στη Λιβύη είναι επικίνδυνη για την Ευρώπη

    Στο ίδιο μήκος κύματος πλέει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του από την Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία δήλωσε πως «η κατάσταση στη Λιβύη συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    «Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και επίσης για την τρομοκρατία», είπε ο Ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.

    «Η συνάντηση αυτή θα γινόταν στη Λιβύη, όμως η κατάσταση εκεί πέρα όσον αφορά την ασφάλεια δεν το επιτρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναβαθμίσει τη στρατηγική της στη Λιβύη από αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο Ντι Μάιο πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και κυρίως τις εξελίξεις στη Λιβύη.



    ΣΧΟΛΙΑ