• Top Stories

    Έχουμε… βεντέτα: Το ΥΠΕΞ είπε «όχι» σε επίσκεψη της Αυστριακής υπ. Εσωτερικών στην Αθήνα


    Σε… βεντέτα εξελίσσεται η σύγκρουση της Ελλάδας με την Αυστρία για το προσφυγικό, μετά την αποκάλυψη ότι η Αθήνα αρνήθηκε πρόταση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών να επισκεφθεί τη χώρα μας για συζητήσεις.

    Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Johanna Mikl-Leitner, αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι η πλέον σκληροπυρηνική επικρίτρια των ελληνικών θέσεων και εδώ και μήνες ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Ελλάδας ως προς το προσφυγικό ζήτημα. Θεωρείται μάλιστα από τις πιο ένθερμες οπαδούς της ιδέας για «αποβολή» της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

    mikl

    Όμως το γεγονός που πραγματικά εξόργισε την ελληνική πλευρά ήταν ο ισχυρισμός της Mikl-Leitner ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης ο Γιάννης Μουζάλας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της (!), ένας ισχυρισμός που διαψεύσθηκε από την Αθήνα με τον εντονότερο τρόπο, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να κατηγορεί ευθέως και προσωπικά τη Mikl-Leitner ότι «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».

    giannis-mouzalas-630x380

    Όπως προκύπτει λοιπόν από πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η Αυστριακή υπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης πρότεινε στον Γιάννη Μουζάλα να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα για επαφές σχετικά με το προσφυγικό, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να της απαντά πως αυτό είναι δύσκολο λόγω της κατάστασης. Μάλιστα, το αίτημα της Mikl-Leitner διατυπώθηκε και μέσω της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό αν δεν ανακληθούν προηγουμένως οι αποφάσεις της Αυστρίας για το προσφυγικό.

    Áðïøç ôïõ Õðïõñãåßïõ Åîùôåñéêþí

    Η κίνηση αυτή της Αθήνας έρχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση με την Αυστρία, που ήδη ανέβηκε σε επικίνδυνα επίπεδα την Πέμπτη, όταν αποφασίστηκε η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, για διαβουλεύσεις. Μία απόφαση που, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του σΠΠροσφυγικότον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αποτελεί τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια από την πλευρά της αυστριακής κυβέρνησης.

    Όμως αυτή η κίνηση μάλλον… γέλια προκάλεσε στη Βιέννη και όχι ανησυχία. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Mikl-Leitner όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη χθεσινή σύνοδο: «Ολοφάνερα, υπάρχει κινητικότητα», αρκέστηκε να πει.

    Όπως όλα δείχνουν, αυτό το «σίριαλ» θα έχει συνέχεια…



    ΣΧΟΛΙΑ