• Πολιτική

    Κασσελάκης: Όλη μου η ζωή υπήρξε αντισυστημική – Πρότυπό μου ο Ανδρέας Παπανδρέου

    • NewsRoom
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Στη «σκιά» του θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ, τρία 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, συμμετείχε σε συζήτηση στο London School of Economics, με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση».

    Στη συζήτηση, που συνδιοργανώνεται με το Hellenic Observatory, συμμετέχει επίσης ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, Κέβιν Φέδερστοουν.

    Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Φέδερστοουν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό. Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διόρθωσε τον συνομιλητή του λέγοντας: «Είναι σύζυγος, όχι σύντροφος. Δουλέψαμε σκληρά για να γίνει αυτό αποδεκτό στην Ελλάδα».

    Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε εαυτόν ως «προοδευτικό», ενώ ανέφερε πως έχει μελετήσει και Μαρξ. «Όλη μου η ζωή υπήρξε αντισυστημική», ανέφερε.

    Δήλωσε επίσης πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το πρότυπο που θαυμάζει, γιατί «είναι κάποιος που κατάφερε να ενώσει τη χώρα, εκείνη την εποχή, μετά από χρόνια διχασμού και διώξεων της Αριστεράς από τη Δεξιά».

    «Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε στροφή στη στάση του για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν το ενστερνίζομαι αυτό, η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από την αντίστοιχη ιστορία του ΠΑΣΟΚ και μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να φέρει κάποιες πραγματικές κοινωνικές αλλαγές, να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας, να δημιουργήσει θεσμούς και να δημιουργήσει πραγματικά μια μεσαία τάξη στη χώρα και νομίζω ότι αυτό το μοντέλο είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα» τόνισε ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία επαίνεσε για τη «μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους στην ιστορία».

    Αναφερόμενος στις ΗΠΑ τόνισε πως η διακυβέρνηση Μπάιντεν  έχει υπάρξει πολύ πιο προοδευτική από αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε επίσης πως είναι ψέμα ότι είχε υποστηρίξει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε κάποιος άλλος από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα τον ενθάρρυνε να είναι υποψήφιος, ούτε όμως και τον αποθάρρυνε.

    «Υπήρξε ουδέτερος» σε όλη τη διαδρομή, υπογράμμισε για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Μιλώντας, δε, για την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε ότι «κανένας δεν τον πίεσε να παραιτηθεί» και πως η πλειοψηφία των μελών ήθελαν να παραμείνει.

    Ερωτηθείς τέλος για το επίμαχο ερωτηματολόγιο που απηύθυνε προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ,υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά». Είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αλλά θα τα αξιοποιήσει και θα τα συζητήσει εσωτερικά, στα όργανα του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται πως της ομιλίας Κασσελάκη προηγήθηκε η μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία τέθηκε επί τάπητος ακόμη και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του προέδρου, σε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Διαβάστε επίσης:
    Μπορέλ: Ξεκίνησε και επίσημα η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

    Μητσοτάκης: Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Δεν έχουμε να δώσουμε παραπάνω στους αγρότες, θα βοηθήσουν για τις Βρυξέλλες οι κινητοποιήσεις

    Μητσοτάκης: Στα 50α γενέθλιά της η ΝΔ δεν θα πάει στην ευρωκάλπη χαλαρά



    ΣΧΟΛΙΑ