• Πολιτική

    Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – Ενισχύονται με επιπλέον 600 στρατιώτες τα σύνορα

    • NewsRoom


    Δύσκολη νύχτα αναμένεται και η αποψινή για τον Έβρο, καθώς χιλιάδες μετανάστες περιμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην Ευρωπαϊκή πλευρά.

    Η Ελλάδα, αποφασισμένη να αποτρέψει την παράνομη είσοδο των μεταναστών, ενισχύει τα σύνορά της. Αύριο στον Έβρο αναμένονται ακόμη 360 στρατιώτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από στρατιωτικούς σχηματισμούς της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Οι συγκεκριμένοι έρχονται να προστεθούν στους περίπου 300 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δύο λόχων Καταδρομέων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σήμερα σε κρίσιμα σημεία και περάσματα του ποταμού Έβρου. Συνολικά περίπου 600 έχουν σταλεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπου θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τα φύλλα πορείας τους.

    Οι δυνάμεις στα σύνορα έχουν ενισχυθεί και με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

    Σήμερα, οι Αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος. Ήδη, οι πρώτοι από αυτούς οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

    Ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να “απαντήσουν” με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

    Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να “ξορκίσουν” το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

    Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.



    ΣΧΟΛΙΑ