• Πολιτική

    Διπλασιάζονται οι επιχορηγήσεις για το θέατρο – Στα δύο εκατομμύρια ύστερα από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού

    Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη


    Στα 2 εκατομμύρια αυξάνεται το ποσό των επιχορηγήσεων για το θέατρο, διπλασιάζεται δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Την απόφαση έλαβε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη μετά από εισήγηση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων στο θέατρο.

    Όπως για το 2019, έτσι και για το 2020 η θεατρική επιχορήγηση θα ήταν 1 εκατ. ευρώ _άλλωστε είχε ανακοινωθεί προ ημερών _ δεδομένης της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος του θεάτρου αποφασίστηκε αυτή η γενναία αύξηση. « Έτσι, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου θα έχει το περιθώριο να εισηγηθεί την οικονομική στήριξη για περισσότερα θεατρικά σχήματα, με βάση πάντα τις αρχές και τα κριτήρια, που έχουν τεθεί στην προκήρυξη της 16ης Ιανουαρίου τ.ε. Με γνώμονα πάντα την επένδυση της τέχνης του μέλλοντος», όπως δήλωση η κυρία Μενδώνη.

    Σύμφωνα  εξάλλου με τα στοιχεία, που κατέθεσε η επιτροπή λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η θεατρική περίοδος διεκόπη βιαίως, με αποτέλεσμα από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθεί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 μόνο οι 31 ανέβηκαν ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των προβλεπόμενων παραστάσεών τους.

    Για  τους λόγους αυτούς και προκειμένου να βοηθηθούν οι θίασοι ώστε να επιβιώσουν, αλλά και οι θεατρικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί τον χειμώνα που έρχεται η κυρία Λίνα Μενδώνη αποφάσισε, επίσης  ότι :

    Η θεατρική περίοδος 2020-2021 επεκτείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Επίσης η θεατρική περίοδος 2019-2020 παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020 και συγκεκριμένα  ως την 31η  Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους.  Και τέλος ότι δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το Υπουργείο Πολιτισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών.

    Σύντομα εξάλλου αναμένεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου, ώστε να υπάρξει πλήρης και έγκυρη καταγραφή όλων των επαγγελματιών του θεατρικού χώρου, σε όλες τις σχετικές ειδικότητες. Γιατί πρόκειται για «έναν τεράστιο επαγγελματικός χώρος που παραμένει αχαρτογράφητος με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες του Θεάτρου»,  όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ