• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τρίτος και οριακά «διψήφιος» ο ΣΥΡΙΖΑ – Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης


    Την εικόνα κατάπτωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να ευνοούνται, και ταυτόχρονα τη Νέα Δημοκρατία να μαζεύει σταδιακά τις μικρές απώλειες των προηγούμενων μηνών, επιβεβαιώνει μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από τη Metron Analysis, για λογαριασμό του Mega.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% (αυξημένο κατά 0,5% από τον Οκτώβριο), ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2% (από 10,6%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται οριακά σε διψήφιο νούμερο, στο 10,2% (από 12% τον Οκτώβριο). Σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 9,2% (από 8,1%) ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,6% (από 5,5%). Οι Σπαρτιάτες κινούνται στο 3%, ενώ η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,7%. Στο 2,2% κινείται το ΜέΡΑ25, με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 9,3%.

    Στην εκτίμηση ψήφου από τη Metron Analysis, η ΝΔ βρίσκεται στο 38,2% (αυξημένη από 38% τον Οκτώβριο και από 36,4% τον Σεπτέμβριο), το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 15,3% (από 13,4% τον Οκτώβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 12,7% (από 15,2% τον Οκτώβριο), το ΚΚΕ στο 11,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,7%, οι Σπαρτιάτες στο 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4%, η Νίκη στο 3,3% και το ΜέΡΑ25 στο 2,8%.

     

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

    Την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει η ΝΔ, άνω του 80%, ενώ υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την υπεροχή του για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 41% των απαντήσεων. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό  των απαντήσεων «κανένας» με 31% ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 5%.

    Στα υπόλοιπα δεδομένα από την δημοσκόπηση της Metron Analysis η γνώμη των πολιτών για την πορεία της χώρας είναι ελαφρά βελτιωμένη σχετικά με αυτή των προηγούμενων δύο μηνών, με «θετική» να λέει το 37% (από 34% τον Οκτώβριο) και αρνητική το 57% (από 60% τον Οκτώβριο).

    Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί γενικά η οικονομία. Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για την ανεργία, την εξωτερική πολιτική και τους πολέμους και τέλος τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα.

     

     

    Αναφορικά με τις εντυπώσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής, μάλλον θετική έχει το 20%, μάλλον αρνητική το 65% (με μεγάλο μέρος αυτών των απαντήσεων να προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες) ενώ ούτε αρνητική ούτε θετική έχει το 13%.

    Θετική άποψη για την κυβέρνηση έχει το 39% ενώ αρνητική το 55%, ενώ αντίστοιχα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, θετική άποψη έχει μόλις το 8% ενώ αρνητική το 86%.

    Αντίστοιχα θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το 45% ενώ αρνητική το 50%, ενώ θετική άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη έχει το 16% ενώ αρνητική το 73%.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: Ναι στην Επιστολική ψήφο αλλά με θεσμικές εγγυήσεις

    Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά

    Κασσελάκης: Οι 11 που αποχώρησαν δεν σεβάστηκαν τους ψηφοφόρους και τον κώδικα δεοντολογίας μας



    ΣΧΟΛΙΑ