• Πολιτική

    Δημήτρης Τσιόδρας: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς το παρόν, δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά

    • NewsRoom
    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας

    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας


    Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

    Μιλώντας για τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «αυτό το οποίο είπε ο κ. Μητσοτάκης – και χθες στο Ισραήλ, αλλά και στην Αίγυπτο, στη διάσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος Σίσι – είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με τη Χαμάς δίπλα του. Δηλαδή, πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες προκειμένου να την εξαρθρώσει. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει με την οποία παρέμβαση, να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση».

    Τόνισε επίσης ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη στο Κάιρο, «η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κρατήσει μια πολύ μετρημένη στάση από την αρχή. Και η λύση, σε τελική ανάλυση, μετά από οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση, θα πρέπει να είναι πολιτική. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».

    «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, όμως ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο. Και παραδοσιακά έχουμε, αλλά και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με την Αίγυπτο έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, με τη Σαουδική Αραβία επίσης», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

    Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «προς το παρόν όχι, δεν φαίνεται ότι ανατρέπεται αυτή η πορεία. Και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν σε καλό κλίμα».

    Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ένα κλίμα αστάθειας στην περιοχή που τροφοδοτείται από όσα βλέπουμε τελευταία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ένα πρόσθετο σημείο αστάθειας νομίζω θα ήταν σε βάρος όλων και αυτό νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό.

    Ως εκ τούτου, βλέπουμε ότι και οι επαφές συνεχίζονται κανονικά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου. Και χθες, ήταν στην Άγκυρα ο υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Καιρίδης, ο οποίος είχε πολύ θετικές συνομιλίες».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά Αυγενάκη – Αγοραστού

    Δένδιας: Η Ελλάδα προωθεί τρεις υποψηφιότητες στον ΟΗΕ για πρώτη φορά

    Ισραήλ: Ο στρατός περιμένει πολιτικές εντολές για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ