• Πολιτική

    Δημήτρης Καιρίδης: Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο MEGA

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης


    Στο MEGA μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Frontex από τη χώρα μας.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η Ελλάδα βιώνει συνθήκες μεγάλης οικονομικής επέκτασης, καθώς τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    «Για να συνεχίσουμε χρειαζόμαστε νέες εισροές στην αγορά εργασίας σε πολλούς τομείς. Στην αγορά εργασίας έχουμε ελλείψεις και θα πρέπει να φέρουμε περισσότερους νέους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ηλικιωμένους, Έλληνες του εξωτερικού και βεβαίως στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, η σίτιση, ο τουρισμός και η υψηλή τεχνολογία, μία νόμιμη, λελογισμένη και ελεγχόμενη εποχική μετανάστευση», δήλωσε.

    «Δεν θα καθορίζουν οι εγκληματίες και οι λαθρέμποροι το ποιος θα μπαίνει στη χώρα, θα το αποφασίζει η ελληνική πολιτεία. Η νόμιμη μετανάστευση, ελεγχόμενη, με κανόνες, με βάση την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η οικονομική μεγέθυνση», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως παράλληλα η χώρα μας σημείωσε αύξηση επενδύσεων, το οποίο απέδωσε οικονομικό όφελος στα ταμεία της χώρας.

    «Παραμένει η πίεση στο μεταναστευτικό»

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως η αξιοπιστία της Ελλάδας πλέον είναι μεγάλη και εκείνο που επιθυμεί είναι συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

    «Η Τουρκία επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο μεταναστευτικό, ιδίως την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να μοιράζεται χερσαίο και θαλάσσιο σύνορο με την Τουρκία. Ακόμα περισσότερο από την Ελλάδα επηρεάζεται και η Κύπρος, όπου εκεί λόγω των Κατεχόμενων έχουμε διπλή εμπλοκή, με την Κυπριακή Δημοκρατία να δυσκολεύεται να ελέγξει την πράσινη γραμμή, την οποία δεν θέλει να κάνει διεθνές σύνορο. Η Κύπρος είναι η χώρα με τους περισσότερους παράτυπους μετανάστες κατά κεφαλήν στην Ευρώπη», είπε.

    «Επικρατεί ένας εφησυχασμός ότι οι ροές έχουν ελεγχθεί. Στις δομές μας υπάρχουν 13.000 μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο. Ο αριθμός έχει πέσει δραματικά την τελευταία τετραετία, όμως η πίεση παραμένει, διότι οι απόπειρες εισόδου στη χώρα είναι πάρα πολλές. Το 2022 είχαμε πάνω από 200.000 απόπειρες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε διαρκή εγρήγορση».

    «Θέλουμε τη Frontex στην Ελλάδα»

    Αναφερόμενος στην πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε στην Πύλο, ο Δημήτρης Καιρίδης μίλησε για τις διαρροές που θέλουν τη Frontex να αποχωρεί από την Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός, το ναυάγιο στην Πύλο και η κάλυψή του από τον διεθνή Τύπο «έχει προκαλέσει πολιτική πίεση, την οποία δέχεται η Frontex ως κριτική».

    «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Θέλουμε τη Frontex εδώ. Θεωρούμε αδιανόητο ότι η υπηρεσία που έχει ταχθεί στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων να μειώσει την παρουσία της στη χώρα», τόνισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Tο απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – Το χρονοδιάγραμμα

    Αντιπολίτευση: Τρικυμία εν κρανίω

    Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο υπό τον Βασίλη Κικίλια



    ΣΧΟΛΙΑ