• Πολιτική

    Δικηγόρος υπέβαλε μήνυση στον Άγγελο Συρίγο επειδή αποκαλεί «Σκοπιανούς» τους γείτονες

    • NewsRoom
    Συρίγος

    Άγγελος Συρίγος


    Μήνυση κατά του βουλευτή της ΝΔ, νομικού και αναπληρωτή καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελου Συρίγου υπέβαλε ένας συνταξιούχος δικηγόρος από την Αίγινα, επειδή όπως αναφέρει αποκαλεί παρανόμως τη Βόρεια Μακεδονία ως «Σκόπια» και τους πολίτες τους «Σκοπιανούς».

    Ο συνταξιούχος δικηγόρος Κωνσταντίνος Σοφιανός  επικαλείται τους νόμους και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα. Παράλληλα υποστηρίζει πως η χρήση των όρων «Σκοπιανός» και «Σκόπια», τους οποίους χαρακτηρίζει ως «μειωτικούς, υβριστικούς και ρατσιστικούς» , μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο «διχόνοιας και συγκρούσεων», μεταξύ όσων χαρακτηρίζουν τη γειτονική χώρα και τους γείτονες «Σκόπια» και «Σκοπιανούς» και σε όσους την αποκαλούν «Βόρεια Μακεδονία» και «Μακεδόνες», σύμφωνα με τη Συμφωνία των  Πρεσπών.

    Επίσης υποστηρίζει πως εάν αποκαλούνται οι γείτονες «Σκοπιανοί» υπάρχει «κίνδυνος διατάραξης των σχέσεων της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, «η οποία ως αντίποινα μπορεί να παραχωρήσει στρατιωτική βάση στην Τουρκία» (!).

    Ο κ. Σοφιανός εγκαλεί τον βουλευτή της Ν.Δ. πως προτρέπει και άλλους Έλληνες να αποκαλούν τους γείτονες «Σκοπιανούς», κατηγορώντας τον πως διαπράττει το αδίκημα της «Διέγερσης σε ανυπακοή», ενώ υποστηρίζει πως είναι απαράδεκτο να παρανομούν βουλευτές και υπουργοί μέσα τη Βουλή, παραβαίνοντας όχι μόνο τον νόμο που κύρωσε τη συμφωνία αλλά και τον ρατσιστικό και τον Ποινικό Κώδικα.



    ΣΧΟΛΙΑ