• Πολιτική

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Στην φυλακή Μιχαλολιάκος και όλη η ηγετική ομάδα (upd)


    Στη φυλακή θα οδηγηθούν οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, όλη η καταδικασθείσα ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και συνολικά 13 από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής το 2013.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν τους έδωσε αναστολή μέχρι να δικαστούν από το Εφετείο.

    Στη φυλακή θα οδηγηθούν ακόμα έξι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Σύμφωνα με την απόφαση, στην φυλακή οδηγούνται οι Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος -όταν αρθεί η ασυλία του-, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο  Χρήστος Παππάς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Γιώργος Γερμενής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Στη φυλακή θα οδηγηθούν και οι καταδικασμένοι για ένταξη πρώην βουλευτές Ηλιόπουλος, Κούζηλος, Γρέγος, Ζησιμόπουλος, Μπαρμπαρούσης και Μίχος.

    Αντίθετα δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή οι πρώην βουλευτές Αρβανίτης, Αλεξόπουλος, Ζαρούλια, Μπούκουρας και Κουκούτσης, οι οποίοι κέρδισαν αναστολή στην έφεση.

    Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ, για την οποία τους δόθηκε προθεσμία ένας μήνας για να την καταβάλουν.

    Ο Μίχος είναι ο μοναδικός από τους 4 βουλευτές που παρά το ελαφρυντικό που κέρδισε, θα οδηγηθεί στη φυλακή.

    Ζαρούλια και Κουκούτσης πήραν αναστολή χωρίς να έχουν ελαφρυντικό.

    Συνολικά 39 από τους 51 καταδικασθέντες για κακούργημα, θα οδηγηθούν στη φυλακή. Μεταξύ αυτών ο ισοβίτης για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος.

    Μόνο για 12  η έφεση θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

    Εκτός των βουλευτών, εκτός φυλακής θα παραμείνουν δύο καταδικασθέντες για απλή συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα (Δήμου, Σκάλκος), δύο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά (Παπαδόπουλος Μαρίας), δύο για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (Αντωνακόπουλος, Καστρινός) και ένας μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Δασκαλάκης).

    Κατέρρευσε η μητέρα του Παύλου Φύσσα

    Η Μάγδα Φύσσα χειροκροτούμενη από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής (ΑΠΕ)

    Μετά μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε το «λύεται η συνεδρίαση», η μητέρα του Παύλου Φύσσα ξέσπασε σε λυγμούς.

    Συγγενείς και φίλοι του γιου της την αγκάλιασαν κι όταν ώρα αργότερα βγήκε από το δικαστήριο, συγκεντρωμένοι τη χειροκρότησαν και φώναξαν συνθήματα.

    «Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο, αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένας από τους σακατευμένους που αυτοί έχουν αφήσει, αλλά τουλάχιστον ζουν» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα μετά το τέλος της δίκης.
    Η Μάγδα Φύσσα (ΑΠΕ)
    «Η 22α Οκτωβρίου του 2020 είναι ημέρα Δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δική μετά από 5,5 χρόνια και δύο ημέρες, και 465 συνεδριάσεις. Η απόφαση ήταν ανάλογη και δίκαιη σύμφωνα με τη βαρύτητα των αδικημάτων. Η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα, γιατί το δικαστήριο αυτό μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα έβαλε ταφόπλακα» δήλωσε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής.
    «Σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούμε να πανηγυρίζουμε όψιμα. Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη. Απέναντι στην οικογένεια Φύσσα είχαμε χρέος και θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα συμπορευθούμε και στο εφετείο, για να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση.
    Τα θύματα ζητούν δικαιοσύνη και αποζημίωση. Θα πρέπει, αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αυτούς» δήλωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ