• Πολιτική

    Δικαίωση για τον Τζορτζ Φλόιντ: Οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν την καταδίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Αφροαμερικανό

    • NewsRoom

    Τζορτζ Φλόιντ


    Ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες βρήκαν οι ένορκοι τον αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πέρσι στη Μινεάπολις, πυροδοτώντας το κίνημα Black Lives Matter.

    Ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, καταδικάζεται για φόνο δευτέρου βαθμού, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα παραμείνει προφυλακισμένος για οκτώ εβδομάδες, έως ότου ανακοινωθεί η ποινή από τον δικαστή.

    Από χθες οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν για τη δικαστική δικαίωση του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος λίγο πριν «σβήσει» από το γόνατο που είχε στο λαιμό του ο Σόβιν κατάφερε να ψελλίσει μόνο τη φράση «I can’t breathe» («Δεν μπορώ να αναπνεύσω»).

    H απόφαση για το διάστημα που θα παραμείνει στη φυλακή ο πρώην αστυνομικός αναμένεται σε 8 εβδομάδες, σύμφωνα με το CNN. Το μάξιμουμ που μπορεί να τιμωρηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι 40 χρόνια φυλάκισης για το φόνο σε δεύτερο βαθμό, 25 για τον φόνο σε τρίτο βαθμό και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία μαζί με χρηματικό πρόστιμο.

    Η απόφαση αυτή σκόρπισε χαρά και ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, όπου πλέον αφαιρέθηκε ένα γράμμα από τη φράση του αδικοχαμένου Φλόιντ.

    «I can breathe», δηλαδή «μπορώ να αναπνεύσω» είναι το νέο trend στα social media και ιδιαίτερα στο Twitter, όπου ένα τεράστιο μέρος των Αμερικανών εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την χαρά και ανακούφισή του για την απόφαση, σε μία καταδίκη «ορόσημο», όπως την χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αναφορικά με την υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά των Αφροαμερικανών, αλλά και γενικότερα για τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα.

    Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και την Μινεσότα, εκεί όπου εκτυλίχθηκε το δράμα και χθες έκλεισε η υπόθεση, οι πανηγυρισμοί και η συγκίνηση των Αφροαμερικανών, ήταν έκδηλη.

    Έξω από το δικαστήριο η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και η σύντροφός του, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

    «Δεν είχα αμφιβολία ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα. Είναι μια τεράστια μέρα για τον κόσμο» είπε η Κόρτνεϊ Ρος, η οποία τον περασμένο Μάιο έχασε τον σύντροφό της.

    Στο πλευρό της ήταν ο αδελφός του Φλόιντ, Φιλονίζ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ότι η μάχη για δικαιοσύνη «μόλις ξεκίνησε», ενώ ο ανηψιός του θύματος, ο Μπράντον Ουίλιαμς, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «κρίσιμη στιγμή για την Αμερική» προσθέτοντας πως ήταν μια απόφαση που την όφειλε η δικαιοσύνη, αλλά και ότι ελπίζει για μια αλλαγή στο σύστημα.

    Με την οικογένεια επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως «είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι», αλλά και ότι «είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».

    «Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

    Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

    «Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

    «Πρέπει να ακούσουμε: Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

    Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία από τον Λευκό Οίκο κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

    «Μια μεζούρα δικαιοσύνης δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η κ. Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκκληση του αδελφού του Φλόιντ στον ΟΗΕ: «Βοηθήστε μας, οι ζωές των μαύρων δεν έχουν σημασία στις ΗΠΑ»

    Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από την δολοφονία – Αστυνομικός αγνοεί τις εκκλήσεις μαρτύρων να παρέμβει

    Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το πλοίο L’ Atalante



    ΣΧΟΛΙΑ